Het huidige leenstelsel van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks zadelt studenten op met torenhoge studieschulden en leidt tot een valse start op de woning- en arbeidsmarkt. Het CDA wil de drempel om een opleiding te volgen verlagen. Daarom kiezen wij voor terugkeer van de basisbeurs voor de nominale duur (de periode die een studie officieel duurt) van de bachelor- en masterfase.

Uitwonende studenten krijgen maximaal 600 euro en minimaal 300 euro. Dit bedrag hangt af van het inkomen van je ouders. Voor thuiswonende studenten is het minimale bedrag 150 euro, oplopend tot 450 euro voor lagere en middeninkomens. Zo zorgen we dat alle jongeren weer de kans krijgen om zonder aarzelingen of belemmeringen door te leren in een vak of een studie.

Daarnaast willen wij bij invoering van de nieuwe basisbeurs compensatie voor de ‘leenstelselgeneratie’, hierbij maken we geen onderscheid of een student wel of geen lening heeft. De invoering van de nieuwe basisbeurs mag niet ten koste gaan van de extra onderwijsmiddelen voor het hoger onderwijs en de OV- studentenkaart blijft behouden.

 


TK21

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.