Omdat het overgrote deel van de in Nederland geproduceerde drugs bestemd is voor de export, biedt legalisering geen enkele oplossing. Het leidt alleen tot een sterkere vermenging van boven- en onderwereld en een verdere normalisering van het drugsgebruik.

Coffeeshops horen dan ook geen normaal onderdeel van het straatbeeld te zijn. Het CDA wil het aantal coffeeshops terugdringen, te beginnen in de buurt van scholen en sportverenigingen, en ze verplaatsen naar bedrijventerreinen.

Uiteindelijk willen wij met een uitsterfbeleid toe naar het sluiten van alle coffeeshops. Alleen op die manier kunnen we de drugshandel een halt toeroepen. Verder zetten we in op voorlichting aan jongeren over de gevaren van drugsgebruik en starten we een offensief om jongeren uit de drugscriminaliteit te halen en te houden.

Lees hier meer over onze visie en voorstellen om drugs(criminaliteit) tegen te gaan.

 

Coalitieakkoord 2021-2025

Het kabinet wil experimenten op basis van de Wet experiment gesloten coffeeshopketen voortzetten en uitbreiden met een grote stad. Het CDA vindt het belangrijk dat dit zorgvuldig en veilig gebeurt.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.