Wij willen een duidelijke kentering in het drugsbeleid en een einde aan de normalisering en de romantiek van drugs en drugsgebruik. Ook voor de yogasnuiver en het weekendpilletje. Het gedogen van harddrugs zoals XTC moet stoppen en van legalisering kan wat het CDA betreft geen sprake zijn. We moeten niet doen alsof drugs veilig zijn, maar juist voorkomen dat mensen drugs gaan gebruiken. Daarom versterken we de voorlichting aan jongeren en hun ouders over de gevaren van drugsgebruik en starten we een offensief om jongeren uit de drugscriminaliteit te halen en te houden.

Drugsgeweld dat lang ondergronds plaatsvond, heeft inmiddels haar weg naar de bovenwereld gevonden en is uitgemond in nietsontziend drugsterreur. Het Marengo-proces en de moorden op Derk Wiersum en Peter R. de Vries drukken ons met de neus op de feiten. Steden, dorpen en buitengebieden gaan gebukt onder een golf van drugscriminaliteit. In Nederland zijn drugscriminelen zo machtig geworden dat ze de rechtsstaat ondermijnen. Het CDA doet daarom voorstellen om de regie weer terug te pakken. Zo willen we meer middelen voor politie en justitie. Strenge anti-maffiawetgeving naar Italiaans voorbeeld. En een teruggeeffonds om afgepakt geld te investeren in kwetsbare wijken.

Lees hier meer over onze visie en voorstellen om drugs(criminaliteit) tegen te gaan.

 

Coalitieakkoord 2021-2025

In een coalitieakkoord is het geven en nemen. We zijn aan de ene kant blij met de afspraken over een actieve en effectieve preventieaanpak, in het bijzonder ter bescherming van kwetsbare jongeren, om problematisch gebruik van drugs te voorkomen. Ook komen er zwaardere straffen te staan op productie, grootschalige handel en grootschalig bezit van drugs. Aan de andere kant worden de wietexperimenten uitgebreid met een grote stad en komt er een staatscommissie die de status van XTC (MDMA) voor medicinaal gebruik onderzoekt. Daarmee is het CDA minder gelukkig.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.