Sinds 2013 mogen gemeenten zelf bepalen of winkels op zon- en feestdagen open mogen zijn. Het CDA was tegen het wetsvoorstel dat dit mogelijk maakt. Wij vrezen namelijk dat door de wijziging van de Winkeltijdenwet maatwerk plaats gaat maken voor eenheidsworst. Het CDA komt hierin op voor de belangen van de kleine winkeliers, die de dupe wordt van dit beleid.

Meer koopzondagen zijn in het voordeel van grootwinkelbedrijven en nadelig voor kleine zelfstandigen. Uit onderzoek van brancheorganisatie cbw-mitex blijkt dat de kleine ondernemers geen behoefte hebben aan meer koopzondagen. De omzet neemt niet toe, maar er moeten wel veel extra kosten (lonen, gas, water, licht) gemaakt worden. Mogelijk gevolg is dat de kleine ondernemers door de extra koopzondagen het hoofd niet meer boven water kunnen houden. Dit past niet binnen een eerlijke economie.

De uitbreiding van de koopzondagen betekent ook voor veel ondernemers en hun medewerkers dat er nauwelijks dagen overblijven voor rust en ontspanning. De nieuwe wetgeving heeft er zelfs al toe geleid dat enkele supermarkten op eerste kerstdag open waren.

Als gemeenten toch willen toestaan dat winkels op zon- en feestdagen opengaan, dan vinden wij dat er een balans moet zijn tussen het behoud van de zondagsrust, het toerisme en de belangen van winkeliers.

TKV2017

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.