Nederland heeft ongeveer 150.000 verenigingen en maar liefst een op de drie  Nederlanders is wekelijks actief in een vereniging. Zonder vrijwilligers en verenigingen rolt de bal niet en kleurt het land op Koningsdag niet oranje. 

Toch horen we steeds vaker dat verenigingen het moeilijk hebben. Dat het lastig is om vrijwilligers te vinden of dat wettelijke regels het besturen van een vereniging steeds complexer maken. Dat mogen we niet laten gebeuren

Vereniging Nederland zoekt samen met verenigingen oplossingen voor de problemen waar zij tegenaan lopen. We willen weten wat goed gaat en wat beter kan. Zo werken we samen aan de toekomst van verenigingen en een samenleving met minder ik, en meer wij.

Nederland is namelijk geen ‘BV’ die zoveel mogelijk winst moet maken, maar een grote vereniging waar we samen verantwoordelijk zijn voor onze wijk, dorp en elkaar.

Vereniging Nederland

Vereniging Nederland is opgericht voor verenigingen door verenigingen en het CDA. Vereniging Nederland draagt bij aan het versterken van de positie van verenigingen en vrijwilligers in Nederland. Dit doen we door samen ideeën te verzamelen voor een beter verenigingsklimaat in Nederland. Deze ideeën kunnen daarna in de lokale en landelijke politiek naar ingebracht worden. Dankzij eerdere inzet van het CDA  is bijvoorbeeld de VOG-aanvraag voor sportverenigingen gratis geworden.

Lees hier meer over Vereniging Nederland. 

Vrijwilligers

Vrijwilligers zijn de ‘kampioenen’ van de sterke samenleving. Zonder hun inzet kunnen wij niet sporten, blijven de kerken dicht, kunnen scholen niets extra’s organiseren en rukt de vrijwillige brandweer niet uit. Vrijwilligers verdienen daarom onze grote waardering.

Wij willen het vrijwilligerswerk ondersteunen door onnodige regels voor hen en voor verenigingen te schrappen of te versoepelen. Het CDA heeft zich hier altijd sterk voor gemaakt en we zullen dat blijven doen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.