Goede zorg dichtbij in de buurt is voor steeds meer Nederlanders steeds minder vanzelfsprekend. Met name buiten de Randstad horen we negatieve berichten over sluiting van ziekenhuisafdelingen, huisartsenposten, avond- nacht- en weekenddiensten van apothekers en spoedeisende hulpposten. Dat moet stoppen. Daarom wil het CDA de zorg in de regio te versterken.

Het CDA vindt dat iedereen in Nederland recht heeft op zorg die beschikbaar, betaalbaar én bereikbaar is. Met name in de regio is dat een grote uitdaging. De voorbeelden komen iedere keer uit een andere regio, maar de vraag blijft hetzelfde: hoe houd je deze zorg bereikbaar en betaalbaar? Dat is ook van groot belang voor de leefbaarheid. Het wordt hoog tijd dat daarin de regie wordt gepakt.

Het Kabinet gaat de zorgbehoefte per regio goed in kaart brengen. Zodat duidelijk wordt per provincie wat de zorgbehoefte is en inwoners altijd de juiste zorg dicht in de buurt hebben.
Ook zal de minister voor medische zorg meer regie gaan nemen als het gaat om streekziekenhuizen die in zwaar weer verkeren om daar eerder te kunnen ingrijpen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.