02 juli 2018

In de oppositie...wat nu?

Is je fractie, ondanks alle inspanningen in de campagne en de onderhandelingen, toch in de oppositie beland? Dan is dat eerst wel even slikken, boosheid en verdriet komen naar boven. Dat is logisch, ook andere fracties hebben dit doorgemaakt. Toch is je nieuwe rol in de oppositie niet alleen even anders dan verwacht, het biedt ook nieuwe kansen om je als fractie te herbezinnen en weer strijdbaar te worden.

In de vernieuwde online cursus komen vooral ervaringen naar voren van ‘lotgenoten’, fracties in het land die eerder in de oppositie hebben gezeten en die hun ervaringen, tips en trucs met jullie delen. Ook komen experts aan het woord die rondom dit onderwerp ervaring hebben. Zij vertellen elk hun verhaal, hoe zij het beleefd hebben.

Het verhaal begint bij de verwerking. Iedereen doet dat op zijn of haar eigen manier. Dit is een cruciale eerste fase, hoe die er dan ook uitziet. Vervolgens is er ruimte voor herbezinning; wat ging goed en wat moet beter? Als dat bepaald is, kan de blik op vooruit worden gezet. Op naar de volgende verkiezingen. Uiteindelijk blijkt oppositievoeren ook gewoon heel leuk te zijn!

Zit je fractie in de oppositie en willen jullie je heroriënteren? We hebben onze cursus In de oppositie... wat nu? voor u vernieuwd. We bieden twee trainingsvarianten die je individueel en/of als fractie kunt volgen:

  1. Individuele fractieleden volgen alleen de online cursus;

  2. Fractieleden volgen eerst de online cursus en, als daar binnen de fractie behoefte aan is, daarna een aansluitende trainingsbijeenkomst voor de gehele fractie onder begeleiding van een trainer van het Steenkampinstituut.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.