De fractievoorzitter van het CDA kan delegeren, is het boegbeeld van de partij, is spitsvondig in het debat, doet het goed voor de camera, plakt voortreffelijk op foto’s, zorgt voor een positieve en constructieve sfeer in zijn fractie, is een natuurlijke leider, bij hem vinden nieuwelingen een geweldige mentor, hij zet anderen in bloei, hij is een gerespecteerde gesprekspartner voor andere politieke partijen en voor het college, de media is dol op hem, de burgers weten hem te vinden en vinden altijd gehoor bij hem, als hij onderhandelt zijn alle partijen tevreden, het gedachtegoed van het CDA is bij hem in goede handen. 

De rol van fractievoorzitter is een andere dan die van raadslid. Als fractievoorzitter heb je heel veel rollen: die van boegbeeld, mentor, gesprekspartner, gezicht in de media, onderhandelaar, etc. Leer samen met andere fractievoorzitters hoe je deze rollen kunt vervullen. 
In de cursus wordt ingegaan op de volgende onderdelen:

  1. CDA Leiderschap - Doelen bepalen aan de hand van program/kiezer/achterban;
  2. Politiek Leiderschap - Het speelveld verkennen: wie spelen er mee, wie kom je tegen, hoe zet je het in, wie zijn vrienden? 
  3. Bestuurlijk Leiderschap - Het politieke bedrijf: waar heb je mee te maken? En integriteit 
  4. Persoonlijk Leiderschap – Intervisievaardigheden, Uitdragen en profileren.

Cursusdata: 30 maart 2019, 09.30-16.30 uur & 13 april 2019, 09.30-16.30 uur
Locatie: Goirle
Deze cursus is bedoeld voor (beginnende) (vice-) fractievoorzitters.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.