09 oktober 2019

Zomerschool 2019, verslag van een deelnemer

Op 20 en 21 september jl. heb ik samen met circa 45 andere nieuwe leden de CDA Zomerschool gevolgd. Het waren twee intensieve dagen in Den Haag, inclusief een bezoek aan de Tweede Kamer en speeddates met Tweede Kamerleden, waar ik veel gelachen en geleerd heb.

We begonnen op vrijdag met een onderlinge kennismaking. Het viel me gelijk op dat deze lichting goed verdeeld was. De deelnemers varieerden van 20 tot 82 jaar, man/vrouw, christelijk/moslim/niet gelovig en afkomstig uit het hele land. Bankiers, advocaten maar ook leraren en mensen uit de zorg. En natuurlijk een boer!

Na een introductie over het gedachtegoed van het CDA  zijn we met de groep naar de Tweede Kamer gewandeld, in het warme Haagse zonnetje. Ik kan iedereen de tour door de Tweede Kamer aanraden. Je ziet hoe klein alles eigenlijk is en je krijgt toch het gevoel dat je op zo’n blauwe stoel ook even je mening wilt geven, alsof je zelf in de Kamer zit.

Daarna speeddates met verschillende Tweede Kamerleden, waaronder voormalig melkveehouder Maurits von Martels, ex-Unileverdame Joba van den Berg en voormalig wethouder Zorg René Peters. Ze wonen allemaal buiten Den Haag (Overijssel, Zeeland en Noord-Brabant) en slapen daarom dinsdag tot donderdag in Den Haag, vooral omdat veel debatten doorgaan tot diep in de nacht. Na afloop van de speeddates zijn we lekker gaan eten en drinken in restaurant ‘t Goude Hooft, waar ook een aantal TK-leden en andere CDA-prominenten bij aanwezig waren.

Zaterdag was het vroeg op want we kregen een debattraining. Leuk om te (leren) discussiëren, bijvoorbeeld “of een fietshelm verplicht moet worden gesteld” of dat “vuurwerk verboden moet verboden worden”. Ook hebben we kennis gemaakt met verschillende clubjes binnen het CDA, zoals CDA Pride, de Eduardo Frei Stichting en de CDA Vrouwen.

Het waren twee hele leuke dagen waar we elkaar goed hebben leren kennen. Zo goed zelfs dat we nu als zomerschool-groep onze eerste activiteit (naar Brussel!) aan het plannen zijn!

Robin Claushuis

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.