Omschrijving

Solidariteit, gerechtigheid, rentmeesterschap en gespreide verantwoordelijkheid; dit zijn de vier kernbegrippen van het CDA. Wat houden deze begrippen ook alweer in? Wat betekenen ze in de dagelijkse praktijk? Vanuit welk mens- en maatschappijbeeld zijn deze begrippen ontstaan? Op deze vragen krijg je antwoord als je de online basiscursus CDA-gedachtegoed volgt.

Doel & Doelgroep

Doel

Na de cursus:

  • weet je wat de vier kernbegrippen van het CDA inhouden;
  • kun je voorbeelden noemen van de kernwaarden in de dagelijkse praktijk;
  • weet je vanuit welk mens- en maatschappijbeeld deze kernbegrippen zijn ontstaan;
  • heb je handvatten om in gewone taal uit te leggen waar het CDA voor staat.

Doelgroep

De online basiscursus richt zich met name op CDA-leden en -politici. De cursus is bedoeld voor alle CDA’ers, maar ook anderen die willen weten wat de vier kernwaarden van het CDA inhouden. Ook voor CDA’ers die hun kennis van het CDA-gedachtegoed willen testen is de online cursus zeer geschikt.

Inhoud & Werkvormen

De online basiscursus brengt de vier kernbegrippen en het mens- en maatschappijbeeld van het CDA op een toegankelijke manier in woord en beeld. En maakt inzichtelijk hoe deze kernbegrippen in onze tijd van toepassing zijn in de praktijk van alledag. Het mens- en maatschappijbeeld en de vier kernwaarden van het CDA worden telkens op vier verschillende manieren uitgelegd, namelijk door een: 

  • animatie;
  • uitleg;
  • interview;
  • kennistest met feedback.

Bij de online cursus draait het om basiskennis van het CDA-gedachtegoed. Voor CDA’ers die op zoek zijn naar meer verdieping in het gedachtegoed of die meer willen weten over de ontstaansgeschiedenis van het CDA, zal later een verdiepingscursus beschikbaar komen. Met de online basiscursus wil het Steenkampinstituut eraan bijdragen dat het christendemocratisch gedachtegoed nog beter door het CDA wordt uitgedragen en breder bekend wordt bij een groter publiek.

Prijs

Deelnemersbijdrage: gratis
Te betalen via Ideal bij invullen van het aanmeldingsformulier.

Organisatie

Tijdsduur

Je kunt de hele online basiscursus in ongeveer drie uur tijd achter elkaar volgen. Wil je alles goed laten bezinken, dan kun je het spreiden en elke keer een onderdeel doorlopen en afronden. Het voordeel van deze online cursus is dat je altijd terug kunt gaan naar een voorgaand onderdeel om je geheugen op te frissen, of om de inhoud te gebruiken op het moment dat je die nodig hebt.

Duidelijk en overzichtelijk uitgelegd waar wij voor staan. Prima gedaan!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.