
04 maart 2025
Onze landbouw, voedseltechnologie en kennis over klimaat- en natuurherstel blijft wereldwijd toonaangevend. Met een kleinere footprint produceren onze boeren gezond voedsel en verdienen boeren daarvoor een fatsoenlijke boterham. De samenwerking in de groene driehoek van boer, keten en consument heeft de regeldruk op het boerenerf fors verminderd; afspraken zijn gedeelde belangen geworden.
Onze standpunten.
Boer, tuinder en visser worden wat ons betreft weer baas op eigen bedrijf. Door vanuit de overheid te kiezen voor langjarige, voorspelbare doelsturing in plaats van middelsturing bepalen boeren zelf hoe ze maatschappelijke doelen halen. De afrekenbare stoffenbalans 2.0 en het real-time meten zijn hierbij onmisbaar.
Ketenpartijen zoals supermarkten en banken dragen bij aan de verdere verduurzaming van de agrarische sector. De kosten van verduurzaming moeten eerlijker over de gehele keten van boer tot bord worden verdeeld. De rekening hiervan mag niet enkel op het bord van de boer worden gelegd.
Er moet voldoende geld komen voor natuurbeheer en het herstel van biodiversiteit in belang van de leefomgeving en de boer. Behoud en herstel van groene coulisse - en heggenlandschappen krijgt prioriteit boven de aanleg van nieuwe natuur. Dit geldt ook voor andere lokale en regionale specifieke landschapskenmerken.
Er komen extra investeringen voor geïntegreerde gewasbescherming, ook voor kleine gewassen, zodat de afhankelijkheid van chemische middelen afneemt. De toepassing van organische reststof wordt makkelijker. CO2-intensieve kunstmest wordt daarmee vervangen door natuurlijke varianten.
Het zal een plicht moeten worden voor alle sectoren om de kwaliteit van water te verbeteren. Voor wat betreft de agrariërs gaat het CDA niet voorschrijven hoe de kwaliteit verbeterd gaat worden; dat weten agrariërs zelf veel beter. De overheid stelt heldere en meetbare normen en investeert in handhaving daarvan.
Er moet voldoende grond beschikbaar blijven voor de land- en tuinbouw. Boeren zijn hiervan afhankelijk voor hun bedrijfsvoering. We geven daarom vruchtbare landbouwgronden een beschermde status en kijken bij het verdelen van de schaarse ruimte in Nederland naar de grondsoort.
Voor de wolf is geen plek in Nederland. De Europese beschermde status van de wolf moet omlaag, zodat de populatie in Nederland kan worden verjaagd en beheerd.
Alle sectoren moeten een gelijke bijdrage leveren aan het oplossen van de stikstofproblematiek: luchtvaart, verkeer, scheepvaart, industrie en landbouw. PAS-melders en interimmers hebben de hoogste prioriteit. De onwerkbare kritische depositiewaarde wordt vervangen door een werkbaar en juridisch houdbaar alternatief.
Onze land- en tuinbouw en visserij staan op het gebied van innovatie, duurzaamheid en productiviteit aan de top, mede dankzij goede samenwerking tussen overheid, kennisinstellingen en agrariërs zelf. We herstellen de samenwerking in ere, sluiten een landbouwakkoord en richten nieuwe product- en bedrijfschappen op.
04 maart 2025
18 februari 2025
12 februari 2025