Willem
12 november 2020

Aangenomen moties CDA Statenvergadering

Op woensdag 11 november was de Provinciale Statenvergadering met op de agenda onder meer de programmabegroting 2021. De programmabegroting is aangenomen. Hieronder vindt u de aangenomen moties die het CDA (mede) heeft ingediend:

De motie Associate Degree voor de maakindustrie en zorg voor de maakindustrie en zorg, ingediend met 50Plus, PvdA, PvdD, SGP, VVD, GroenLinks, PVV en D66. Over het belang van de MKB en de maakindustrie hebben we al vaker een pleidooi gehouden. Daarnaast zien we dat mensen zich graag willen laten omscholen naar bijvoorbeeld een Associate Degree. Het probleem is echter dat het aanbod van de Associate Degrees beperkt is qua studierichtingen maar ook wat betrect studielocaties. Die zijn namelijk vooral te vinden in Utrecht en Amersfoort, terwijl bijvoorbeeld de werkgelegenheid in de maakindustrie vooral in Utrecht-West is gesitueerd. Wij zien hiervoor een mooie rol voor de provincie om haar netwerk te gebruiken om bedrijven en MBO’s/HBO’s bij elkaar aan tafel te krijgen om een Associate Degree op te richten. 

De motie Coördinatie Aanpak Winkelleegstand mede-ingediend met ChristenUnie, GroenLinks, D66 en PvdA. Winkelleegstand en verdwijnen van winkels is een groeiend probleem in de grote en kleine steden, dorpen en kleine kernen. Met het verdwijnen van winkels verdwijnt een stukje werkgelegenheid uit woongebieden, en verdwijnt ook woonaantrekkelijkheid. Deze motie roept op om meer coördinatie in de aanpak van de winkelleegstand. 

De motie Houd de wind in de zeilen, ingediend met SGP, 50PLUS en ChristenUnie, is met algemene stemmen aanvaard. We zijn blij dat het college voortvarend aan de slag is gegaan met het noodpakket voor de cultuursector, maar we zien toch een sector buiten de boot vallen, namelijk de botters in Bunschoten. Deze motie roept op om dit bijzonder varend erfgoed te hulp te schieten. 

De motie VAB en criminaliteit en criminaliteit, ingediend met VVD, SGP, GroenLinks, ChristenUnie, D66 en 50PLUS. Het CDA is bezorgd dat vrijkomende agrarische bebouwing (VAB) in gebruik wordt genomen door de criminelen.

Benieuwd naar de inbreng van fractievoorzitter Derk Boswijk? Klik dan hier.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.