01 februari 2021

Actieplan voor 600.000 bomen

Het is mogelijk om 600.000 nieuwe bomen aan te planten in de provincie Utrecht tot en met 2023. Dat staat in het ‘Bomen Actieplan.’ Een gezamenlijke motie van Derk Boswijk met D66 en GroenLinks heeft geleid tot dit actieplan. De voorstellen uit het actieplan bieden belangrijke bouwstenen voor het bosbeleid waar de provincie momenteel aan werkt.

Sommige van deze projectideeën zijn al in een gevorderd stadium en een ander deel bevindt zich nog in de opstart- of ideeënfase. Het gaat onder meer om de aanleg van nieuwe bossen in de provincie, maar ook om projecten waarbij het draait om het planten van nieuwe bomen in bestaande bossen.

Op basis van de motie van Derk Boswijk ga ik aan de slag met het advies, omdat bossen een belangrijk onderdeel van de Utrechtse natuur zijn. Voldoende gezonde bossen en bomen in het landschap helpen om de biodiversiteit in stand te houden. Het wandelen in natuurgebieden, landgoederen en natuurterreinen met bossen en kleine landschapselementen is bovendien van groot belang voor de natuurbeleving. Om de ambities waar te maken is samenwerking met verschillende maatschappelijke organisaties van belang. Het bomenactieplan bevat concrete handvatten voor de provincie en andere organisaties, om meer bomen in onze provincie te planten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.