PROVINCIE UTRECHT
23 januari 2023

CDA heeft in commissie milieu en mobiliteit aandacht gevraagd voor tramovergangen Nieuwegein, afschaling busritten en toename verkeersslachtoffers 2022

Op woensdag 18 januari 2023 vond de laatste commissie Milieu en Mobiliteit van deze Statenperiode plaats. CDA-Statenlid Gerdien Bikker heeft daarin aandacht gevraagd voor drie zaken.

Als eerste vroeg Bikker naar de stand van zaken en de uitvoering van de aangenomen CDA-motie over veilige tramovergangen in Nieuwegein. Dit is voor het CDA een heel belangrijk punt en we zien graag dat er snel uivoering aan deze motie wordt gegeven. De Gedeputeerde gaf aan dat er binnenkort een expertsessie met de betrokken wethouders wordt georganiseerd waarin de mogelijkheden om de tramveiligheid te verbeteren worden besproken. Dit moet vervolgens worden uitgewerkt. De verwachting is dat de Staten voor de zomer hierover worden geïnformeerd. Lees hier meer over de aangenomen motie.

Bij de bespreking van het agendapunt Statenbrief Aanpassing vervoerplannen 2023 U-OV en Syntus Utrecht heeft Statenlid Bikker zorgen geuit over de afschaling van busritten. Er is door de provincie geïnvesteerd in het terugbrengen van sommige buslijnen en in het zoveel mogelijk op peil houden van het OV. Echter, door personeelstekort is er toch sprake van afschaling van een groot aantal lijnen, met name van Qbuzz. Het CDA vraagt al jaren om goede OV-verbindingen die betrouwbaar zijn en altijd rijden. Goed OV draagt immers bij aan de bereikbaarheid van onderwijs, leefbaarheid en werkgelegenheid.

Ook heeft het CDA een rondvraag gesteld over een actueel nieuwsbericht, namelijk het bericht van de politie over een toename van verkeersslachtoffers in 2022. Lees het artikel uit het AD hier. Die aantallen zijn verontrustend en het CDA vraagt hier aandacht voor. Met name of en hoe de veiligheid van lokale wegen voor fietsers op het gebied van weginrichting en verlichting wordt verbeterd.

De complete tekst van de rondvraag: De politie heeft geconstateerd dat er meer verkeersongevallen hebben plaatsgevonden in 2022 t.o.v. 2021 en 2020 maar ook t.o.v. 2019. Naar aanleiding van de cijfers roept de politie provincies en gemeenten op om te kijken naar de verlichting van (inter) lokale wegen en naar de inrichting van wegen met aparte fietspaden. In hoeverre gaat de provincie hierop extra actie ondernemen naar aanleiding van deze cijfers? Is GS voornemens om met bestuurders van waterschappen en gemeenten specifiek het gesprek te voeren over de veiligheid van lokale wegen voor fietsers, en daarbij de weginrichting en verlichting aan de orde te stellen en te verbeteren?

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.