24 oktober 2018

Druk in de provincie - blog van Tineke Koelewijn

Vindt u het ook zo druk? Als we het in de Staten over “druk” hebben, dan bedoelen we meestal dat we zien dat er ergens een grote vraag naar is. Bijvoorbeeld naar woningen. In de provincie Utrecht zijn die schaarse woningen gelukkig nog wel omringd door groene landschappen. Daar zijn we als inwoners van deze provincie vaak heel erg blij mee, maar inwoners van de Randstad vinden onze provincie daarom ook aantrekkelijk om naar toe te verhuizen. Dat kan een mooie ontwikkeling zijn, maar zorgt op dit moment voor nog meer druk op de woningmarkt, waardoor de prijzen van die schaarse huizen de pan uit rijzen en lokale (jonge) bewoners vaak het nakijken hebben. Dat zorgt ook voor “druk” op ons als statenleden.

Rode contouren

“Waarom laten jullie het nog steeds niet toe dat er buiten de “rode contouren” mag worden gebouwd? Dat bedrijventerrein is toch echt noodzakelijk en waarom mogen we niet meer kantoren bouwen?” Allemaal hele reële vragen van bestuurders en soms ook bewoners. Het CDA kent gelukkig een hele belangrijke gezamenlijke waarde: de waarde van het rentmeesterschap. Rentmeesterschap betekent verantwoordelijkheid nemen en dragen voor je omgeving, voor je medemens, voor een leefbare toekomst. Dat vraagt om nadenken, zorgvuldigheid, afwegen en keuzes maken. Met een open oor en oog, om te ontdekken waar bouwen echt op de lange termijn gaat helpen om de leefbaarheid van een dorp te ondersteunen. Die ruimte willen we met elkaar in de komende periode verkennen.

Zonnevelden

Keuzes moeten we ook maken als het over de energietransitie gaat. Ook een belangrijke thema in onze provincie. Inmiddels wordt er gesproken over zonnevelden, onder andere in Vathorst-Noord, in Bunschoten grenzend aan de Laak, in Soest en in Houten. Dat zijn overigens geen toevallige locaties. Eén belangrijke factor bij de investeringen voor een zonneveld  wordt bepaald door de afstand tussen het zonneveld en de aansluiting op het elektriciteitsnet. Wanneer je naar de HoogspanningsNet Netkaart kijkt, blijkt dat de bovengenoemde locaties zich bijna allemaal in de directe nabijheid van dat hoogspanningsnet bevinden…

Zorgvuldig

Laat helder zijn, het CDA onderkent de rol van zonnevelden en we onderschrijven de overgang naar nieuwe energiebronnen volledig. Maar we voelen ook hier onze verantwoordelijkheid, daar waar het over de druk op onze provincie gaat. Dus ook hier nadenken, zorgvuldigheid, afwegen en keuzes maken, vanuit rentmeesterschap. In de achter ons liggende periode hebben we gemerkt dat niet iedereen er zo over denkt. De “druk” is groot op locaties, er lijkt een “verdienmodel” te zijn voor investeerders, gemeenten voelen de hete adem van het Rijk.

Buurtprovincies

En dat baart ons zorgen. Hoe kunnen we als provincie Utrecht die keuzes wel op een verantwoorde manier maken? Dat wanneer er plannen voor een zonneveld zijn, bewoners en bestuurders klip en klaar weten waar zo’n locatie aan moet voldoen? Hoe kunnen we kwetsbaar landschap, agrarisch of natuur behouden en beschermen? Onze buurprovincie Gelderland heeft inmiddels in haar Omgevingsvisie vastgelegd, dat zij kritisch is daar waar het grote zonnevelden betreft, groter dan 2 ha. Zie o.a. Omgevingsvisie provincie Gelderland hoofdstuk 3.7.16. Grote zonnevelden niet mogelijk. De andere buurtprovincie, Zuid-Holland, heeft de regeling “asbest eraf, zon erop” ruimer opengesteld en meldt dat de bedrijfsdaken in Zuid-Holland goed voor 20 vierkante kilometer aan zonnepanelen zijn. Dat zijn voorbeelden, waar we zeker wat aan hebben.

Daken

In de provincie Utrecht hebben we als CDA de voorkeur om eerst de daken van woningen, bedrijven, scholen en overheidsgebouwen te voorzien van zonnepanelen, of langs wegen en verkeerspunten, het spoor. De bereidheid bij bedrijven hebben wij als provinciale CDA-fractie getoetst binnen de provincie Utrecht. En tot onze verrassing kregen we veel positieve reacties binnen van MKB-ondernemers en agrariërs, die hun dak graag met zonnepanelen willen bedekken, of hiermee al bezig zijn. Vanuit o.a. Nieuwegein, Baarn, Ronde Venen, Bunschoten en Maarsbergen ontvingen we positieve reacties. Een helder signaal.

Kracht

In de RGW-vergadering van oktober j.l. heb ik met behulp van een eigen notitie over zonnevelden, aan mijn collega’s in de Staten gevraagd, om niet langer genoegen te nemen met de huidige onzekere situatie. We moeten aan de slag met een eigen afwegingskader, zodat we eindelijk wel duidelijke keuzes kunnen maken waar wel en waar geen zonnevelden in onze provincie een plek kunnen krijgen. Met een grote meerderheid is hier mee ingestemd. Binnenkort gaan we hier binnen de RGW-commissie aan de slag.  Met als doel om ook hier de druk van de ketel te halen bij bezorgde inwoners, maar ook bij bestuurders. Dat is de kracht van het CDA in de provincie Utrecht!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.