ESTHER DE LANGE
09 maart 2021

Esther de Lange: normen en waarden

De campagne van 2003, herinnert u het zich nog? Het CDA ging de strijd in met een helder verhaal over normen en waarden, over fatsoen en wat ons christendemocraat maakt. Sommigen deden het af als stoffig, maar ook toen al was dit verhaal actueler dan ooit. Balkenende maakte met zijn klassieke CDA-verhaal komaf met het vaak als kil en berekenende Paarse beleid en de mens kwam weer centraal te staan. Iets wat werd beloond door de kiezers, met zijn tweede verkiezingswinst.

Achttien jaar laten staan we weer op een kruispunt - zowel in Nederland als in Europa. In Nederland knokt onze ploeg onder leiding van Wopke voor een beter Nederland, waar jongeren weer kansen krijgen én we omzien naar elkaar. In Europa verdedigen we onze christendemocratische normen en waarden, ook wanneer die onder druk staan. Dat werd afgelopen week nogmaals duidelijk toen we in onze Europese fractie afscheid namen van de Fidesz-Europarlementariërs. De partijgenoten van Viktor Orban, die zichzelf met zijn eigen acties ver buiten het normale discours heeft geplaatst, konden het niet verkroppen dat ze voortaan geschorst kunnen worden als leden van de EVP-fractie. Ze durfden het niet aan om de onvermijdelijke start van deze schorsingsprocedure af te wachten en hebben zelf hun biezen gepakt.

Ik weet niet of ik het jammer moet vinden. Het CDA heeft terecht al jaren aangedrongen op het vertrek van Orban en zijn partij uit onze Europese christendemocratische koepel en onze Europese fractie. Keer op keer hebben we hem de hand gereikt, en steeds heeft hij deze afgeslagen. En na de onophoudelijke aanvallen op de rechtsstaat, de vrije pers en burgerrechten is de maat vol. Toch herinner ik me ook nog de jonge Orban die als lid van het anticommunistische verzet zelf de heggenschaar in het IJzeren Gordijn zette. Dat uitgerekend hij Hongarije verandert in een autocratische eenpartijstaat doet pijn. Afscheid nemen van dit Fidesz is de enige logische consequentie.

Onze deur staat altijd open voor partijen die zich kunnen vinden in onze gezamenlijke Europese waarden. Die waarden zijn niet onderhandelbaar. Wij staan voor onze principes, juist in moeilijke tijden. Daarom blijven we ook in Brussel, in de woorden van onze lijsttrekker, doorpakken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.