Willem
30 september 2020

Inbreng CDA bij zomernota

Bij de Statenvergadering op woensdag 30 september stond onder meer de Zomernota op de agenda. Sinds 2020 worden de voorjaarsnota en najaarsrapportage samengevoegd tot één zomernota. 

Het CDA is tevreden met deze zomernota. Wel willen we het college nog wat meegeven. De mismatch van onderwijs en arbeidsmarkt verdient blijvende aandacht. Daarom ondersteunen we de motie "Arbeidsmarkt in actie" van harte. Daarbij is het niet de bedoeling dat er nieuwe structuren in het leven worden geroepen maar bestaande initiatieven versterkt worden. 

Het niet vinden van een passende baan of stage, heeft een enorme impact op je leven. Nauwelijks op adem gekomen van de kredietcrisis zijn we terecht gekomen in de coronacrisis, waarin opnieuw duizenden jongeren hun baan verliezen. Een nieuwe generatie dreigt buiten de boot te vallen.

Ondertussen hebben het gebrekkige technische onderwijs en het verkeerde beeld van de maakindustrie, ervoor gezorgd dat er een schreeuwend tekort is aan goed technisch personeel. Techniek moet producten en diensten aan onze economie toevoegen. Producten die ons leven aangenamer maken, onze economie weerbaarder en onze aarde groener.

Maar er is hoop. We zien nu succesvolle initiatieven vanuit het bedrijfsleven zoals de Technohub in Woerden, het MAKE center in Nieuwegein en het Makerspace in Mijdrecht. Initiatieven die de volle steun verdienen van de Provincie Utrecht, en daarom verdient deze motie unanieme steun van onze staten.

Lees hier de hele inbreng van fractievoorzitter Derk Boswijk.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.