19 juni 2019

MEEDOEN uit Bunschoten wint eerste Bart Krol Prijs

Het initiatief MEEDOEN in Bunschoten is de eerste winnaar van de Bart Krol Prijs. De initiatiefnemers van De Boei sociaal werk ontvingen de prijs op 17 juni uit handen van oud CDA-gedeputeerde Bart Krol. MEEDOEN is een nieuwe voorziening voor ouderen in Bunschoten die weinig contacten hebben en een steuntje in de rug nodig hebben bij het deelnemen aan een activiteit.

Deelnemers worden elke donderdagochtend ontvangen met een kop koffie en kunnen daarna kiezen uit activiteiten of het meehelpen met de bereiding van de warme maaltijd die tussen de middag gezamenlijk wordt genuttigd. MEEDOEN startte in september 2018 met een bijeenkomst op elke donderdag, maar kon al snel op zoveel belangstelling rekenen dat er nu ook op maandag een groep is. Doelen zijn het tegengaan van eenzaamheid, het verbeteren van de fysieke gezondheid van en zicht houden op kwetsbare ouderen. Bijkomend effect is het feit dat de mantelzorger bijna een hele dag ontlast wordt.

Het CDA-bestuur in de provincie Utrecht stelde de prijs in na het vertrek van Krol in 2017. De prijs wordt toegekend aan een vrijwilligersinitiatief dat binnen een gemeenschap een beweging op gang brengt en voorziet in een behoefte. De jury, onder leiding van burgemeester Petra Doornenbal (Renswoude), loofde met name de inzet van de talrijke vrijwilligers die dit initiatief van de grond hebben getild en aan de basis staan van MEEDOEN.

Joost Bakker, coördinator van MEEDOEN: “Ik draag de prijs op aan de vrijwilligers van MEEDOEN. Zij zorgen voor een ongedwongen sfeer en nemen steeds meer initiatieven om de bijeenkomsten tot een feestje te maken.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.