02 november 2020

Mobiliteit en team(work)s

Voor de eerste keer een overleg gehad via Teams met de lokale fracties van het CDA in onze provincie. Het idee om via een mediuminstrument als Teams te werken was er al eerder dan Corona. Nu we door die nare tijd die we doormaken ook hebben geleerd om met Teams te werken, gaan we dat toepassen om als Statenfractie ons CDA-netwerk binnen de provincie te benutten. Woerden, Oudewater, Utrecht ,Veenendaal, Amersfoort, en Stichtse Vecht waren aanwezig. Vier niet- aanwezige fracties hebben gemeld dat ze betrokken willen blijven en dat is een goede start (10 van de 26).

Natuurlijk moet je dan wel onderwerpen hebben die enigszins gemeenschappelijk zijn en toegevoegde waarde hebben voor zowel regionale als lokale vraagstukken. Eén van die onderwerpen is mobiliteit. De rol van de provincie bestaat er vooral in dat zij bevoegd is concessie te vergeven aan marktpartijen om het Openbaar (OV) Vervoer te regelen. Binnen de provincie zijn we doende de aanbesteding voor het Openbaar Vervoer voor te bereiden. In principe worden de concessies in 2023 uitgegeven.

Tijd dus om nu al te beginnen. Het gaat om grote belangen en veel geld, maar ook over de bereikbaarheid van onze burgers binnen de provincie. Het OV is naast het regionaal vervoer van heel groot belang voor jongeren (schoolvervoer) en ouderen. Daarnaast is het ook een verbindingsmiddel tussen ommeland (onze dorpen) en de meer stedelijke centra.

We hebben met elkaar het proces om te komen tot zo'n concessieverlening doorgenomen en hoe bijvoorbeeld een vervoersplan er uit ziet. Ook actualiteiten en de effecten van Corona op beide zaken zijn uitvoerig aan de orde geweest.

De bijdrage van lokale fracties levert ons, maar ook omgekeerd, een goede terugkoppeling op waar we wat mee kunnen. De aanwezigen vonden het een zinvol initiatief en we hebben afgesproken dat we dat het komende jaar nog een keer gaan herhalen.

CDA-Statenfractie Willem Wijntjes en Gerdien Bikker, ondersteund door Rieneke!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.