24 november 2017

Statenlid Boswijk stelt vragen over energieneutrale nieuwbouw

Waarom worden er nog huizen gebouwd met een gasaansluiting?

Met deze vraag loop ik al een tijdje rond maar niemand kan mij een bevredigend antwoord geven. De verwachting is dat alle 7 miljoen huishoudens die nu nog beschikken over een gasmeter in 2050 zijn overgestapt op volledig elektriciteit. 2050 lijkt ver weg, maar het aanpassen van 7 miljoen installaties en infrastructuur is een monsterklus. We weten allemaal dat het tijdperk van fossiele brandstoffen zijn langste tijd heeft gehad en dat we op termijn dus veel werk te verzetten hebben om de overstap van gas naar elektriciteit te maken. Ik vraag me dan ook af waarom we het onszelf op termijn nog moeilijker maken door nog steeds huizen te bouwen met een gasmeter. Onbegrijpelijk vind ik het.

Begin dit jaar heb ik mijn eigen huis gebouwd. Ik kreeg toen ook de keuze: gaan we voor een traditionele cv-ketel of een warmtepomp? Ik moet toegeven dat ik neigde naar een cv-ketel. Maar de meerkosten, circa € 15.000,-- (lijkt veel, maar op totale bouwsom valt het reuze mee), vielen mij erg mee. Daarbij zou het natuurlijk stom zijn om mezelf werk te verschaffen in de toekomst. Inmiddels woon ik twee maanden in mijn nieuwe energieneutrale huis en het bevalt super. Sterker nog, het is een soort verslaving om elke dag even te kijken wat de zonnepanelen hebben opgewekt en de warmtepomp heeft gebruikt. Kortom, ik ben helemaal om. Hierdoor is het nog frustrerender geworden dat nieuwe technieken in de nieuwbouw nog zo weinig worden toegepast.

Lichtpunt is dan wel dat in het regeerakkoord is afgesproken dat de aansluitplicht van gas wordt vervangen door een warmterecht, waarmee eindgebruikers aanspraak kunnen maken op een aansluiting op een (verzwaard) elektriciteitsnet of een warmtenet. Daarbij roepen ook telkens meer (markt)partijen op om geen gebruik meer te maken van CV-ketels.

Maar nog opvallender was een artikel in het AD. Daarin stond: ‘Alle nieuw te bouwen woningen, kantoorpanden en kassen in een groot deel van het Groene Hart moeten vanaf nu energieneutraal zijn en mogen alleen nog schone energie gebruiken. Dat betekent dat er geen aardgasaansluitingen meer komen en de gebouwen niet meer energie mogen verbruiken dan ze opwekken. Dat heeft het dagelijks bestuur van de provincie Zuid-Holland bepaald.’

Ambitieus, maar is het haalbaar? Want beschikken we wel over voldoende capaciteit om al die elektriciteit te leveren? Kan de Provincie dit bepalen? Reden om hierover vragen te stellen aan de Gedeputeerde. Lees de vragen hier.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.