Willem
05 november 2020

Update procedures Tweede Kamerverkiezingen 2021

De komende periode staat in het teken van de voorbereidingen voor de Tweede Kamer verkiezingen in maart 2021. Het lijkt ons goed om nog even kort samen te vatten hoe de procedure voor de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma is vormgegeven. Hieronder treft u een beknopt overzicht. Klik hier voor het uitgebreide overzicht. 

Kandidatenlijst

De advieslijst is naar de lokale CDA-afdelingen gestuurd. De stemming binnen de afdelingen bepaalt hoe de definitieve lijst eruit ziet. Deze zal op 12 december door het Partijcongres worden bekrachtigd. 

Klik hier voor de advieskandidatenlijst

Staartlijst

De onderste groep kandidaten op de kieslijst is per provincie verschillend, de zogeheten staartlijst. Hiermee wordt beoogd meer regionale bekendheid van kandidaten te benutten voor landelijk een goede uitslag. De staartlijst wordt op de provinciale alv op maandag 16 november vastgesteld. 

Klik hier voor de staartlijst in de provincie Utrecht

Verkiezingsprogramma

Amendementen die door uw gemeentelijke afdeling worden gekozen, gaan door naar uw provinciale afdeling. Deze moeten uiterlijk dinsdagochtend 10 november ingediend zijn bij het provinciaal bestuur. Vervolgens wordt er op de provinciale algemene ledenvergadering op maandag 16 november gestemd over de amendementen. De provinciale afdeling dient de gekozen amendementen in bij het partijbureau. 

Klik hier voor het conceptverkiezingsprogramma

Klik hier voor het format voor het indienen van amendementen

Klik hier voor meer informatie over het amenderingstraject

Let op: omdat het congres online zal plaatsvinden, zullen we beter moeten letten op de lengte van het congres. Daarom vragen we u om uiterst terughoudend om te gaan met het aantal amendementen dat u indient. Zo kunnen we ieder amendement, ook op een online congres, de aandacht geven die het verdient. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.