Kandidaten TK21
05 november 2020

Van de fractievoorzitter

Dag CDA'ers,

We hebben weer 2 volle Statenvergaderingen in het vooruitzicht. Het belangrijkste onderwerp is natuurlijk de Begroting 2021. We blijven met de sluitende begroting voor 2021 uitvoering geven aan de ambities van het coalitieakkoord. Daarnaast voorziet de begroting in geld voor het verzachten van de economische en culturele gevolgen van de coronacrisis. In de begroting zitten voorstellen over bijvoorbeeld de woningbouw, transformatie van kantoren, klimaatadaptatie, het voorkomen van ondermijnende criminaliteit, verbeteren van fietsroutes en aansluiting van het technisch onderwijs op de arbeidsmarkt. De begroting 2021 is sluitend en geeft een financiële doorkijk tot en met 2024. De begroting 2021 sluit met een positief saldo van baten en lasten, na verrekening van de reserves, van 3,2 miljoen euro. Verder zullen wij als CDA nog met een voorstel komen om nu de leegstand van agrarische gebouwen voortvarend aan te pakken, aangezien ook in het Utrechtse buitengebied deze gebouwen worden gebruikt voor criminele activiteiten. Door andere invullingen van deze gebouwen mogelijk te maken hopen we de boeren extra mogelijkheden te bieden en tegelijkertijd ondermijning tegen te gaan.

Verder is de afgelopen weken ook weer het een en ander gebeurd. Gerdien en Willem hadden een succesvolle digitale bijeenkomst met een aantal gemeentelijke afdelingen over het Openbaar Vervoer. Deze manier van samenwerken is voor herhaling vatbaar. Binnenkort op 25 november staat een soortgelijke bijeenkomst gepland over de omgevingsvisie en wonen. Geef je hiervoor snel op!

Dan was er nog ander nieuws. Vorige week maandagavond werd ik gebeld door het landelijke bestuur met de mededeling dat ik als hoogste Utrechtse kandidaat en als een van de nieuwkomers op de lijst zou komen, namelijk op plek 14! Uiteraard ben ik echt vereerd met deze hoge plek en heb ik zin om mij de aankomende tijd in te zetten voor het landelijke CDA. Maar het voelt ook dubbel. Voor mijn gevoel zijn we net lekker bezig in de Provincie Utrecht en worden inmiddels de eerste CDA verkiezingsbeloftes ingelost. Er zijn ook dossiers, zoals het glasvezel (zie verderop in de nieuwsbrief), waar ik mij sinds 2015 voor inzet maar wat nog niet is afgerond. Graag zou ik erbij zijn als de laatste aansluiting wordt afgerond.

Toch heb ik besloten om te solliciteren. Want het doet mij pijn dat we als CDA grote groepen kiezers niet meer weten te bereiken. Vooral jongeren, MBO'ers, boeren en ondernemers voelen zich telkens minder thuis bij het CDA. Polariserende partijen op zowel links als rechts profiteren van het wat bleke profiel van het CDA. Te vaak laten we ons leiden door wat andere partijen over ons zeggen, zijn we te reactief en komen we te weinig naar voren met ons eigen verhaal. Ik weet zeker dat ik, met uw hulp, hier het verschil in kan maken. De afgelopen jaren heb ik vele van jullie ontmoet en hebben we constructief samengewerkt. Deze korte lijnen en informele manier van samenwerken zal natuurlijk blijven bestaan mocht ik verkozen worden. Alleen voordat het zover is hebben we nog een verkiezing en daarbij heb ik echt alle hulp nodig. Ik schuif graag digitaal aan bij jullie fractievergadering of ALV. Heeft u vragen, ideeën en/of opmerkingen schroom dan niet om mij te mailen, [email protected]. Wilt u op de hoogte blijven van de mijn campagne geeft u dan hier op voor mijn nieuwsbrief.

Alvast bedankt en goed weekend!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.