01 februari 2022

Van de voorzitter: Doe mij maar saaie politiek!

Van de voorzitter: Doe mij maar saaie politiek!

Het nieuwe jaar is “dynamisch” begonnen. Een nieuw Kabinet is gestart, wat is de blijvende impact van de Omikron variant en wat betekenen de versoepelingen de komende weken, spanningen rondom de Oekraïense Oostgrens, hoge energieprijzen, de heftige berichten over TV-programma The Voice, etc. Noem maar op wat de eerste weken aan nieuws al tot ons kwam. En ook op provinciaal niveau gebeurde genoeg. Denk bijvoorbeeld aan het intensieve debat op 12 januari 2022 in onze Provinciale Staten over het vertraagde OV-dossier: de tramlijn tussen Utrecht-Nieuwegein-IJsselstein. Het provinciale bestuur heeft verontschuldigingen aangeboden en beterschap beloofd. Of aan de actuele discussie over wonen in polder Rijnenburg. Het debat kwam in een stroomversnelling. 

2022 is begonnen

Ook in onze provinciale afdeling veel dynamiek. Afgelopen week mochten we het nieuwe jaar aanvangen met onze (digitale) nieuwjaarsreceptie. We gingen in gesprek met Tweede Kamerlid Henri Bontenbal en lijsttrekker van het CDA Stad Utrecht Jantine Zwinkels over klimaat en energie. Vanuit ons rentmeesterschapdenken ligt het ‘klimaat en energie’ vraagstuk dichterbij ons dan velen denken. We moeten op een verstandige manier stappen zetten in de verduurzaming van sectoren. Niet te bang zijn voor veranderingen, maar juist toekomstgericht bezig zijn met wat wij kunnen bijdragen. Ook, of misschien wel juist, voor de volgende generatie. Groene industriepolitiek, betaalbaarheid van deze transitie voor iedereen, hoe kunnen we slim omgaan met onze ruimte en hoe krijgen we deze transitie ook uitgevoerd waren belangrijke bespreekpunten. Chris Westerlaken (fractievoorzitter CDA Provinciale Staten) en Ko Droogers (Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden) namen ons tot slot ook kort mee in de ontwikkelingen in de Staten en de “waterwereld”. Mooi om zo het nieuwe jaar als provinciale afdeling te beginnen!

Werken aan een betrouwbare overheid

Maar er gebeurde meer in de eerste maand van 2022. Hanke Bruins Slot is minister geworden van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties. Wat een opgave ligt daar op haar te wachten. Het herstel van de relatie tussen burger en overheid. Investeren in de relatie tussen het Rijk en de mede-overheden, waarbij in diverse dossiers de afgelopen jaren spanning in ontstaan (Gemeentefonds, Jeugdzorg, Decentralisaties, Omgevingswet, etc.). Ga er maar aanstaan. Vanaf deze plek een hartelijke felicitatie en veel wijsheid toegewenst als dienaar van de Kroon. En Hanke, veel dank ook voor je werk in onze provincie in de afgelopen 2,5 jaar!

Iets doen tegen de polarisatie 

Het vertrek van Hanke was het begin van de aankondiging van een nieuwe gedeputeerde voor het CDA in Utrecht. Mirjam Sterk komt versneld terug uit de Verenigde Staten om, als Provinciale Staten met haar voordracht instemmen op 9 februari 2022, te starten als gedeputeerde. Wij zijn blij met haar voordracht en wensen haar ook veel wijsheid en plezier in haar aanstaande ambt. In het Algemeen Dagblad liet Mirjam geen twijfel bestaan over haar drijfveer: “wat doen tegen de polarisatie”. Juist vanuit het middenbestuur een mooie opdracht. Verschil verbinden. Ogenschijnlijke tegenstellingen proberen op te lossen en mensen bij elkaar brengen. De provincie Utrecht is, als “Nederland in het klein aan het IJsselmeer”, dé plek waar deze opgave aan de orde van de dag is. Dé plek waar vele verbindingen samenkomen en stad en platteland altijd bij elkaar om de hoek liggen. 

In datzelfde interview kwam ook de vraag aan de orde of de provinciale politiek niet saai is in vergelijking met de landelijke politiek. Ik dacht: mijn hoop in algemene zin zou zijn dat de politiek saaier wordt! Want hoewel een intens en respectvol politiek debat op het scherpst van de snede gevoerd mag en moet worden, denk ik tegelijkertijd dat de “hyperventilatie” die zich in diverse politieke arena’s momenteel voordoet uiteindelijk oplossingen voor de mensen in ons land en in onze provincie niet dichterbij zal brengen. Samenwerken, verschil overbruggen, matiging en mildheid zijn van belang om tot oplossingen te komen. Waarbij meerderheden rekening houden met minderheden. Niet altijd even spannend, wel keihard nodig. Juist het middenbestuur met vaak een horizon die iets verder weg ligt dan morgen kan hierin verschil maken. 

Een wissel in de waterwereld

Recent heeft hoogheemraad Bernard de Jong besloten om met ingang van 1 februari 2022 zijn functie neer te leggen in verband met gezondheidsredenen. Karin Sommer – De Vries is voorgedragen als zijn opvolger. Het is de bedoeling dat zij benoemd wordt tijdens een extra vergadering van het algemeen bestuur op 16 februari 2022. Bernard de Jong maakte 24 jaar deel uit van het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, nadat hij daarvoor al enkele jaren actief was als hoofdingeland van het Groot Waterschap van Woerden. Van deze periode was hij zeven jaar ook lid van het dagelijks bestuur. Wij, als provinciale CDA afdeling, willen graag onze waardering uitspreken voor de wezenlijke rol die Bernard in de afgelopen decennia heeft gespeeld in het watermanagement in onze provincie. Alvast vanaf deze plek bijzonder veel dank. Op een later moment zullen we stil staan bij het vertrek van Bernard. Uiteraard wensen we hem veel sterkte ook toe. Daarnaast willen we Karin van harte feliciteren met haar voordracht. Veel wijsheid en plezier toegewenst! 

Gemeenteraadsverkiezingen 16 maart 2022

Genoeg over de ontwikkelingen op provinciaal niveau. De gemeenteraadsverkiezingen komen dichterbij. Belangrijk! Zoals bekend, in onze provincie doen we in elke gemeente mee met de verkiezingen. Wat goed! Een intense tijd van campagne ligt de komende anderhalve maand voor ons. Weten we de kiezers te bereiken met ons verhaal? Spreken onze kandidaten aan? Dat weten we op 16 maart. Ik wens een ieder veel succes, inspiratie en doorzettingsvermogen de komende weken. Een sterk CDA op lokaal niveau is ontzettend belangrijk voor de mensen in Utrecht. En, heb je vragen of hulp nodig de komende weken: neem dan contact met ons op: [email protected]

2022 is begonnen. We zijn aan de slag. 

Met hartelijke groet, namens het provinciale DB,

Jacco van der Tak

Voorzitter provinciale afdeling CDA Utrecht

Reactie: [email protected] 

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.