07 oktober 2020

Vanuit de CDA-fractie HDSR

In 2017 is gestart met het dijkversterkingsproject Sterke Lekdijk. Eén van de zes delen van dit project is de dijk tussen Wijk bij Duurstede en Amerongen. Dit deel van de Lekdijk is een opgave voor het waterschap HDSR vanuit Het Hoogwater beschermingsprogramma.

Een dijkversterking is een complexe taak. De Lekdijk is een primaire waterkering en van groot belang voor de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Holland. De waterveiligheid voor heel west Nederland staat bij dit project voorop. Er is daarnaast nog meer om rekening mee te houden.

Hoe versterken we de dijk? Moet de dijk hoger, breder of kan het nog anders? Voor wie woont bij de dijk zijn dit belangrijke vragen, maar ook wie zijn grond heeft aangrenzend aan de dijk heeft belang bij een goed overleg en een goede afstemming. Er zijn veel belangen die bij dit complexe project meespelen.

Net voor de zomer is door het Algemeen Bestuur van HDSR de voorkeursvariant vastgesteld en is daarmee de verkenningsfase afgerond. Er zijn veel mensen geweest die het college en het AB hebben benaderd en aanpassingen en kansen zagen om ook andere taken meteen mee te laten nemen in de uitwerking.

Het wordt een krachtige en beleefbare dijk. Er is aandacht voor de aanwonenden en de agrarische bedrijvigheid door waar kan ook buitendijks aan de dijk te werken.

Er wordt rekening gehouden met de waardevolle natuurgebieden. De biodiversiteit en de verkeersveiligheid zijn punt van aandacht in de planuitwerking. Voor de resultaten hiervan zal de inzet van de provincie belangrijk zijn in de volgende fase. 

Het CDA heeft er steeds op aangedrongen dat er rekening moet worden gehouden met een goede balans tussen het algemeen belang van de waterveiligheid en de belangen van de eigenaren van de gronden.  Een beleefbare dijk waar ook recreatief gebruik belangrijk is, het is tenslotte een waardevol deel van de dijk. Het is een dijk met een lange geschiedenis en hopelijk een mooie toekomst.

Karin Sommer, AB lid van het HDSR voor het CDA

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.