Jeugd beschermen

,,Ouders verliezen steeds meer het zicht over hun kinderen. Op straat sneaky een sigaretje roken en tegenwoordig ook lachgas gebruiken. Het schijnt normaal te zijn", bromt Arie den Ouden (CDA), met zes van de 39 zetels de grootste oppositiepartij. ,,En als ouders hun kinderen niet kunnen beschermen, moeten wij dit als gemeente doen. Het is óók onze jeugd.”

Lokale politici vinden het opmerkelijk dat de regio niet samen optrekt om het gebruik van de schadelijke drugs in de kiem te smoren. Menno Fousert van Amersfoort2014 (3 zetels): ,,Dit kan een versterkend effect hebben in opsporing én handhaving. Hierbij moet ik wel zeggen dat een landelijk verbod in alle opzichten het beste zou zijn. Laatst nog, zag ik een dame op de A12 met een ballon in haar mond. Wij zijn dan ook voor een verbod. Je kan er zo makkelijk aankomen en de schade bij langdurig gebruik is onomkeerbaar.”

Lachgaskoerier

Hoe groot de problemen zijn blijkt met regelmaat op de rechtbank. Afgelopen vrijdag stond er nog een 20-jarige Amersfoorter voor de rechter, en niet voor het eerst: tot vier keer toe werd hij door agenten beboet vanwege het vervoeren van lachgas. ,,Ja, ik verdien mijn geld als lachgaskoerier", vertelde B. A. aan de officier van justitie. ,,Zolang er vraag is, bieden wij aan.”

Vaak staat de politie machteloos, tenzij het lachgas niet op de juiste manier vervoerd wordt. Zo moeten de cilinders, vaak van 2 kilo per stuk, goed vastgezet zijn én moet de bestuurder papieren hebben voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen. Omdat A. in beide gevallen in gebreke bleef, werd hij in 2021 vier keer binnen de gemeentegrenzen staande gehouden.

Daarnaast verwoest je ook levens van gebruikers, maar daarvoor kan ik je helaas niet vervolgen...

Rechter, Veroordeelde een Amersfoorter voor 140 uur taakstraf, waarvan 60 voorwaardelijk.

Taakstraf

 ,,U rijdt soms rond met vijftig kilo lachgas. Een klein vlammetje of een ongeluk en u bent dood. Beseft u dat wel”, vroeg de rechter de twintiger. Wat nonchalant hoorde de verdachte het aan. Ja, hij begreep de gevaren, maar er was volgens hem goed geld in te verdienen. Hij kocht de flessen voor 20 euro in en verkocht ze voor tien euro meer. 

,,Daarvoor zet jij je eigen leven op het spel”, vroeg de rechter verbaasd. ,,Daarnaast verwoest je ook levens van gebruikers, maar daarvoor kan ik je helaas niet vervolgen...” De man kreeg een taakstraf van 140 uur, waarvan zestig voorwaardelijk. Of hij er van geleerd heeft, moet nog blijken. 

 

Koeriers rijden rond met complete lachgastanks. © Sanne Donders

Zoals A. rijden er nog meer koeriers rond in Amersfoort. ,,Jongeren gebruiken inmiddels geen lachgas-patronen meer, maar hele cilinderbussen. Waar stopt dit?", vraagt Youssef el Messaoudi van GroenLinks (6 zetels en coalitiepartij) zich af. ,,De tijd dat Amersfoort wacht op het landelijk beleid, is wat mij betreft geweest. We moeten het hier verbieden, al is het maar om een signaal af te geven dat we de gezondheid van onze inwoners serieus nemen.”

Dodelijke ongelukken 

,,Natuurlijk los je het probleem met een lokaal verbod niet op", beseft ook Arie den Ouden (CDA). ,,Alleen je maakt daarmee de drempel voor Amersfoorters wel hoger om lachgas te bestellen of te gebruiken. Al helpt het maar 0,5%... dan moeten we dat toch doen? Je hoort tegenwoordig elke week wel een dodelijk ongeluk waarbij lachgas gevonden wordt. Dat moet je hier toch niet willen?”

Met een landelijke verbod pakken we het probleem écht aan, want met een extra artikeltje in onze eigen APV blijft het dweilen met de kraan open

Hanneke Lap, VVD-raadslid in Amersfoort

Hanneke Lap van de VVD, zes zetels groot en coalitiepartij, is kritisch over een lokaal verbod. ,,Het klinkt heel stoer dat ‘Amersfoort een lachgasverbod moet instellen’, maar heeft dat zin? Ik vraag het mij af. Een verbod moet je kunnen handhaven en zolang er aanbod is, blijft dat lastig. Ik ga dus nu geen spierballentaal spreken en roepen dat wij dat spul moeten verbieden. Wat ik wél zeg is dat er een verbod moet komen in heel Nederland. Daarmee pakken we het probleem écht aan, want met een extra artikeltje in onze eigen APV blijft het dweilen met de kraan open.”

Bühne 

Zij denkt dan ook dat de politie al genoeg middelen heeft om het gebruik van lachgas tegen te gaan, zoals bekeuren voor overlast of onverantwoord rijgedrag voor gebruik achter het stuur. ,,Het verhaal van Chantal maakte grote indruk op mij en het geeft aan dat lachgas echt troep is. Maar stel de stad verbied het... dan kunnen agenten bekeuringen schrijven áls ze zien dat iemand het op straat of in de auto gebruikt. Een heterdaadje, dus. Uit cijfers blijkt dat in Brabant, waar wel een verbod is, een handjevol mensen is bekeurd. Zet dat zoden aan de dijk?”

Voorlichtingen

Ja, vindt Youssef el Messaoudi. ,,Elke dag dat we wachten, is er eentje te veel. Ik ben niet zo snel van het verbieden, maar ik hoor steeds meer leed om mij heen. Huilende moeders die vertellen over de verslaving van hun kind, tieners die verlamd raken... och, houd maar op.”

Het raadslid van GroenLinks en Den Ouden (CDA) vinden beiden dat er naast een verbod ook veel meer voorlichting moet komen. ,,Ga bij scholen langs, start campagnes. Doe iets!", aldus Den Ouden. Er is nu te weinig aandacht voor en het lijkt alsof lachgas bij ons niet op het prioriteitenlijstje staat. Daar wil ik écht verandering in aanbrengen.”

Fotocredit: Dagblad van het Noorden

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.