De 25-jarige Laurien Noortman komt uit Hoogland en woont momenteel in Utrecht. Ze werkt als basisarts Psychiatrie in Zwolle. Ze is de dochter van Angeliek Noortman-Nieuwendijk, raadslid van het CDA.

“Mijn werk als arts is een scherp contrast met de politiek. Daarom vind ik het zo leuk om dit naast mijn werk te doen. Juist omdat het zo anders is en de mensen zo anders zijn. Ik wilde dit tijdelijk doen maar ben inmiddels al viereneenhalf jaar fractie-assistent. Het is vooral leuk om betrokken te zijn bij de stad. Je maakt veel meer mee wat er gebeurt.”

Als fractie-assistent begon ze eerst vooral met notuleren van vergaderingen. “Nu houd ik me bezig met social media maar ook meer met de politiek. Ik lees mee met stukken, praat en denk mee over onderwerpen, bijvoorbeeld over zorg en andere sociale onderwerpen. Meestal lees ik op zondag stukken en bereid ik vergaderingen voor. Op maandagavond is de fractievergadering. Soms ga ik met bezoeken mee de wijk in. Jaarlijks koken voor daklozen, zulke dingen. Ik voel me een deel van de CDA-fractie, dat is echt heel leuk. Het zijn lieve en enthousiaste mensen en ze waarderen mijn mening.”

Of het lastig is om met haar eigen moeder in een fractie te zitten? “Soms wel. Mijn moeder is fanatiek en kan erg bevlogen haar mening uiten. Dan denk ik: mam, nu rustig. Soms zeg ik dat ook wel. Maar het is vooral ook heel leuk om dit samen te doen.”
Laurien heeft er over nagedacht om zelf mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Maar dat betekent verhuizen. Wie weet bij de volgende verkiezingen. Ondertussen zou ze het iedereen aanraden om een fractie bij te staan. “Ik zou het iedereen aanraden om je stad op een andere manier of beter te leren kennen. Het contact met inwoners is heel mooi. En je krijgt meer respect voor de politiek. Voor wat de gemeenteraad überhaupt doet. Veel mensen zijn het ergens niet mee eens of zien de dingen die niet goed gaan. Maar er gaan juist veel dingen wel goed. Het geeft je een ander perspectief.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.