WIE BEN JE, WAT DOE JE EN WAAROM?

Ik ben Garda van der Vight, geboren in Leiden en woon alweer 14 jaar in Hoogland. Sinds die tijd ben ik gastvrouw bij de Zonnebloem afdeling Hoogland Nieuwland. Ik doe het vooral om eenzaamheid van ouderen te verhelpen. Eerst hielp ik bij de landelijke Zonnebloem op het schip in Arnhem. Sinds ik in Hoogland woon zet ik mij vooral in voor de regionale en lokale Zonnebloem, die steeds meer dingen zijn gaan organiseren. Van huis uit ben ik een zorgtype en dat past wel bij het vrijwilligerswerk van de Zonnebloem. We bezoeken mensen die daar behoefte aan hebben thuis en organiseren allerlei leuke activiteiten. Je leert veel nieuwe mensen kennen en dat is een fijne ervaring. Regionaal doen we ook een vaartocht op de rivier de Eem en de Linge of gaan we naar de Keukenhof.

WAT IS HET VERSCHIL MET VROEGER?

De huidige generatie is het wat beter gewend. Tegelijkertijd als mensen alleen komen te zitten of minder mobiel zijn, zijn ze blij en dankbaar als je komt. Bijvoorbeeld om hen als gast – zo noemen wij mensen die wij bezoeken – mee te nemen naar Salon de nieuwe Stad (onderwijsbedrijf van MBO Amersfoort) om zich te laten knippen en verzorgen. Of samen naar de Orchideehoeve om van de natuur te genieten.

WAT WENS JE NOG IN HET VRIJWILLIGERSWERK?

Er zouden best meer jongeren en mannen als vrijwilliger actief kunnen worden. Voor jongeren is het lastig met studies en voltijds banen. Ze kunnen ook in bestuur of zo, daar zijn ook mensen nodig en vergt minder tijd dan een dagactiviteit. Als mensen een paar uur per week hiervoor vrij zouden hebben, zou dat veel uitmaken, denk ik zo. Zolang ik mij fit genoeg voel wil ik met vrijwilligerswerk doorgaan. Wat daarbij ook energie geeft, is dat je van mensen hoort dat je ertoe doet.

Ook vanuit mantelzorgers en familie die je kunt ontlasten. Een fijn voorbeeld waar ik wel aan terugdenk is een oudere heer die ik hielp met zwemmen. Op weg naar het zwembad liep hij zeer krampachtig en kneep bij wijze van spreken mijn arm helemaal fijn toen ik hem ondersteunde. In het water ontspande hij zich en begon te zwemmen dat het een lieve lust was. Eenmaal aan de kant liep hij toen ook meer ontspannen. De jongeman die hem dat weekend begeleidde kreeg er tranen van in zijn ogen. Het geeft echt enorme voldoening als iemand zo kan opbloeien. Je gunt elkaar als mensen levensplezier.

#Zonnebloem #Hoogland #Nieuwland

DANK JE WEL!

Bas Aghina

´Wij in Amersfoort´ richt regelmatig de schijnwerpers op mensen uit Amersfoort, Hoogland of Hooglanderveen die al zolang iets speciaals doen dat we denken dat het gewoon is. Als vrijwilliger, betrokken burger of bijzonder talent. Maar niets is gewoon, alles van waarde heeft aandacht nodig. Daarom dus Wij in Amersfoort een initiatief van CDA Amersfoort, een politiek-maatschappelijke vereniging.

#PartijvandeSamenleving #MinderikMeerwij #DoeOokMee #VoorHeelAmersfoort
#Amersfoort #Hoogland #Hooglanderveen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.