12 april 2023

Geen grote grijze container nodig? Neem een kleine!

Binnenkort kunnen meerspersoonshuishoudens een kleine restafvalbak aanvragen. Veel huishoudens zijn druk met afval scheiden en houden nog maar weinig restafval over. Om dit te belonen, kunnen meerpersoonshuishoudens aangeven of zijn hun grote grijze container met een inhoud van 240 liter willen omruilen voor een kleine grijze afvalbak van 120 liter. 

Raadslid Coos Brouwer: "Er wordt al jarenlang gesproken over het terugdringen van afvalstomen en dit is nu een eerste duidelijke stap in onze gemeente. Goedwillende inwoners die milieubewust bezig zijn en weinig restafval aanbieden, hadden niets te kiezen. De huidige afvalstofenheffing is voor een eenpersoonshuishouden € 278,40 per jaar. Het tarief voor meerpersoonshuishoudens is nu €358,20. Tot nu toe kwamen alleen eenpersoonshuishoudens in aanmerking voor die kleine container. Op korte termijn maakt de gemeente bekend hoe de planning van de omruilmogelijkheid eruit gaat zien. Vanaf 2024 kan de afvalstoffenheffing dan op de nieuwe wijze worden geheven." 

Met de uitvoering van dit nieuwe beleid is Coos Brouwer (CDA) erg tevreden. "Ik zie het echt als een opsteker." Al vier jaar geleden deed Brouwer een eerste poging. "Het was april 2019 toen we als CDA het initiatief namen voor een motie, waarin we het college van B en W vroegen om inwoners te belonen voor milieuverantwoord gedrag. Dat deden we samen met D66 en Ronde Venen Belang. Die motie kreeg destijds de steun van een raadsmeerderheid. Ook de Seniorenpartij steunde toen het voorstel."

Belangrijke stap "Wat nu binnenkort gebeurt, is een belangrijke stap vooruit. Wel is het jammer dat het bestuurlijk gezien zo lang geduurd heeft. Samen met Anco Goldhoorn (RVB) en Cees van Uden (D66) wilden we destijds dat al met ingaang van 2020 de containersystematiek zou worden aangepast. Het is nu na vier jaar eindelijk zover dat ook meerpersoonshuishoudens op eigen verzoek in aanmerking kunnen komen voor een kleine grijze afvalcontainer en dan het lage tarief van de afvalstoffenheffing gaan betalen. Op deze manier worden inwoners beloond als ze afval goed scheiden en zo min mogelijk restafval aanbieden. Ik beschouw dit als een eersta stap. Het belang daarvan kan niet onderschat worden. Want in 2020 besloot de gemeenteraad een systeem in te voeren waarbij huishoudens per kilo restafvaal zouden gaan betalen. Dat wordt kortweg aangeduid als 'diftar' en dat is de afkorting van differentiatie tarieven. Het huidige college wil daar weliswaar van afzien, zoals in het coalitieakkoord 'In het hart' is afgesproken. Maar inmiddels zijn bijna alle grijze vuilcontainers 'gechipt'. En dat maakt het wel degelijk mogelijk om op termijn elke aangeboden afvalcontainer te wegen". Nog zo'n 500 grijze containers zijn nog steeds niet van een chip voorzien. Er is weinig fantasie voor nodig om te bedenken dat die containers op termijn niet meer geleegd zullen worden. 

De Groene Venen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.