28 juni 2017

Ronde of Referendum?

Stelling: Als er publiek in de raadzaal is, wordt de raadsvergadering leuker. 

Meestal zijn de insprekers het ergens niet mee eens. Het maakt de vergadering interessant. Wat is er aan de hand en hoe verder?

Als je een schuurtje hebt, al jaren, volkomen legaal, en je krijgt dan ineens te horen, dat je het moet afbreken, ben je boos. Waarom moet dat? En als de gemeente je hierover niet van tevoren op de hoogte brengt, is dat slordig van de gemeente. Dat moet uitgezocht worden.

Soms is het ingewikkelder. De een wil nog meer drempels en obstakels op de Laarderweg en de ander wil dat juist helemaal niet: weg met die drempels. Na de vakantie gaat de gemeenteraad daar weer over vergaderen. Komt u ook? Vast staat wel, dat de meningen verdeeld zijn. Sommigen zullen blij zijn, anderen juist teleurgesteld.

Soms zijn het persoonlijke belangen tegenover gemeenschappelijke belangen. Soms zijn het politieke keuzes, die spelen. De keus dat Eemnes moet blijven zoals het nu is, tegenover de wens om wat vernieuwing en uitbreiding.

Inspraakrondes zoals we die in Eemnes kennen zijn belangrijk. Daar kan iedereen horen wat de ander bezighoudt. En daarna kan er een goed afgewogen beslissing genomen worden.
Een referendum kan ook prima, maar als de stap van een zorgvuldige afweging wordt overgeslagen, is het een onding. Groepen mensen worden gewoon overgeslagen, komen niet aan de beurt. Het CDA vindt dat er altijd, voor iedereen, aandacht moet zijn.

Frans Hagens
CDA-Eemnes

 

Bron: CDA colum in de Rotonde

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.