18 februari 2017

Woningbouw den Oord

Afgelopen Raadsvergadering stond de nieuwbouwlocatie Den Oord op de agenda. Willy Boersma, raadslid voor het CDA, hield de onderstaande inbreng:

 

Nieuwbouwlocatie Den Oord

Belangrijk onderwerp vanavond.

Het is heel wat als in je buurt woningen gebouwd gaan worden. Omwonenden zijn positief gestart, hebben zich georganiseerd en goed nagedacht over toekomstige ontwikkelingen.

In de laatste periode voelen zij zich steeds meer aan de kant gezet.

Want hoe kan het dat in november bij de inspraak gesproken wordt over 40-50 woningen en vervolgens staat in de startnotitie 60-70? Zonder dat overlegd te hebben? Niet bepaald een detail en erg ongelukkig.

Op het vlak van de communicatie loopt teveel mis. Wethouder, wij verwachten dat u daar in het vervolg van het proces veel aandacht aan besteedt.

De startnotitie is bedoeld om duidelijke kaders aan te geven en biedt daarbinnen omwonenden, nieuwe bewoners en ontwikkelaar zo veel mogelijk ruimte om tot een gedragen plan te komen.

Duidelijke kaders én ruimte dus. 

Voor alle belanghebbenden. Want deze locatie geeft een mooie kans om te bouwen voor senioren.

Dat is een belangrijke prioriteit die we afgesproken hebben in de woonvisie. Dan hebben we woningen nodig die aantrekkelijk zijn voor senioren zodat een doorstroming op gang komt en gezinswoningen vrij komen, ook sociale huur. In Houten Noord, ook in de wijk Den Oord, wonen veel senioren en een aantal geïnteresseerden heeft zich al gemeld. Krijgen we met een minimum van 60 woningen de kans om de woningen aantrekkelijk genoeg te maken? En wat is dat? SBOH en SGH geven in hun laatste zienswijze aan dat wellicht nog een nader onderzoek gewenst is. 

Het voorstel voor meergeneratie-woningen is een interessant initiatief dat we niet bij voorbaat uit willen sluiten. 

Met het vastleggen van het aantal woningen op 60 tot 70 woningen is naar onze mening de ruimte weg. Het CDA is er van overtuigd dat we duidelijke kaders kunnen stellen zonder ons op aantallen vast te leggen. Laten we betrokkenen de ruimte geven om tot een plan te komen waarin zo veel mogelijk woningen voor senioren worden gerealiseerd én dat past in de omgeving. Kwalitatief goede woningen met een maat en schaal passend bij de omgeving. 

Daarom dienen we met PvdA, VVD en D'66 een amendement in. 

In dat amendement wordt genoemd dat de functie ontmoeten gestalte moet krijgen in een ruimte waar ook de bewoners van de buurt gebruik van kunnen maken.

Dit past bij de gewenste combinatie van wonen, zorg en ontmoeten.

Mevrouw Dijkstra noemde de maatschappelijke functie van ontmoeten van het schoolplein. Met het verdwijnen van de school vervalt de ontmoetingsplek. Door het realiseren van een ontmoetingsruimte blijft deze maatschappelijke functie bestaan.

We verwijzen hierbij naar de enige grote wijziging van het kwaliteitskader: niet de maatschappelijke functie is primair, maar de functie wonen.

Wethouder, dat hebben we toch goed begrepen? Andere wijzigingen van het kwaliteitskader zijn alleen op detail niveau? 

Afsluitend: we willen graag vanavond een startnotitie vaststellen die alle betrokkenen met een positieve uitdaging op pad stuurt.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.