08 maart 2017

Verslag wandeling 4 maart

Op zaterdag 4 maart maakten we met een groep CDA-ers weer een wandeling. Deze keer vanaf de muziektent in het Oude Dorp via omringende straten zoals de Koningin Julianastraat naar Leestaete en de Ecowijk. Vandaar via de Schaft langs de in aanbouw zijnde studio’s voor single wonen aan de Albert Pistoriusweg en vervolgens weer terug naar het Oude Dorp. Veel gezien en ook gehoord! En vooral: ook deze keer weer leuk en gezellig!

Koningin Julianastraat

Na ons om 9.45 uur verzameld te hebben bij de Muziektent liepen we de Koningin Julianastraat in waar we halverwege met een paar omwonenden spraken in verband met het bouwplan voor een achttal geschakelde woningen en de daarmee samenhangende bedrijfsverplaatsing.  Zij vroegen daarbij aandacht voor de uitgangspunten van de visie Oude Dorp 2030 en vroegen ons om het groen en de open structuur zoals in die visie beschreven, niet uit het oog te verliezen. Met name ook door voor  de toekomst vast te leggen dat het inderdaad laag en groen blijft en dat er geen uitbouwen en dakkappellen komen en er op te letten dat het hier bij blijft en dat er geen verdere uitbreiding komt.

Katholieke Kerk

Hierna zijn we naar de Katholieke kerk gelopen in verband met het herstel en de restauratie van de toren. We werden daarbij ook geïnformeerd over de financiering.

Leestaete

Hierna gingen we via de Dorpsstraat en de Prins Bernhardweg naar Leestaete, een woongroep voor senioren. We kregen hier een rondleiding van Jan Lenstra. Ons werd verteld hoe dit project van 39 sociale huurwoningen zo’n 10 jaar geleden op initiatief van inwoners uit Houten in goede samenwerking met de gemeente en met Viveste tot stand is gekomen. Verder kregen wij te horen hoe het nu gaat  waarbij we te zien kregen hoe de appartementen er (ook van binnen) uitzien. Ook hoorden we dat de bewoners veel met elkaar doen en delen en hoe zij op die manier veel voor elkaar betekenen. Een voorbeeldproject dus. Daarbij is een praktische bijkomstigheid dat Medisch Centrum Leebrug in een deel van het appartementencomplex gevestigd is.

Ecowijk

Na ons bezoek aan Leestaete wandelden we naar de Ecowijk. Inmiddels zijn de (36) huizen en het gemeenschappelijke buurthuis af en worden deze bewoond door mensen uit alle leeftijdsgroepen. Wat een mooie wijk! We waren zeer onder de indruk van de diversiteit van de – vaak kleurrijke- woningen en spraken tijdens ons bezoek ook enkele bewoners die er inmiddels een paar maanden wonen. Zij informeerden ons over het initiatief en de totstandkoming van het project, de vereniging, wat deze inmiddels heeft gerealiseerd, waar nog aan gewerkt moet worden en wat aandachtspunten zijn.

De Schaft

Na de Ecowijk liepen we via de Schaft naar de locatie aan de Albert Pistoriusweg waar 32 studio’s voor singles energieneutraal gebouwd worden. Dit project is, zo zagen we,  nu in volle gang en er zijn nog een aantal woningen te koop.

Daarna wandelden we terug en kwamen we via de Loerikseweg weer bij ons startpunt in het Oude Dorp.

De volgende wandeling staat gepland voor zaterdag 22 april a.s. Nadere informatie hierover volgt.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.