15 juni 2017

Verslag fietstocht 10 juni

Fietstocht CDA 10 juni 2017 

Op zaterdag 10 juni jl. weer een team en wijkactiviteit. Deze keer met de CDA-fractie, bestuurs- en andere leden door de kleine kernen. We verzamelden bij Castellum en vandaar via Houten Zuid naar en door de kleine kernen.   

Via Horta

Na ons om 10 uur verzameld te hebben bij de Kwalitaria fietsten we naar de Via Horta. Door enkele inwoners waren we geattendeerd op parkeerproblemen aldaar en op het (niet altijd en overal) onderhouden van de daar aanwezige bomen. Daarom wilden we daar graag een kijkje nemen.  We zagen dat er nogal verschillen zijn en vroegen ons ook af of het een praktische afspraak is als de gemeente bomen plant op particuliere grond en de eigenaren vervolgens verplicht bomen deze te onderhouden. Want wat doet de gemeente als dat onderhoud niet plaatsvindt? Intussen is het parkeerprobleem aangekaart bij de wethouder en deze beloofd hier aandacht aan te besteden. 

‘t Goy

Vervolgens naar “t Goy. Als locale CDA-ers weten we uiteraard de weg, maar Castellum zou duidelijker de 'toegangspoort' naar het buitengebied mogen zijn, zo merkte onze nestor Jan op. Met duidelijker wegwijsborden om te fietsen of bijvoorbeeld kersenfietsroutes in de maanden mei en juni.  Castellum zou duidelijker op de kaart gezet kunnen worden als start en finish van een mooie fietsroute en dat komt dan ook ten goede aan het winkelcentrum en de horeca. 

Vervolgens fietsten we via de Tuinen en de Mossen naar Kasteel Wickenburg, daarna via ’t Groenedijkje de Beusichemseweg naar de Goyerbrug waar we een bezoek brachten aan Cornelis Uijttewaal. We waren onder de indruk van het enthousiasme en de passie waarmee hij over zijn fruitteeltbedrijf en het Krommerijn-gebied vertelde. Ondertussen genoten wij van een heerlijk glas appelsap van het eigen bedrijf. Verder spraken wij met hem uitvoerig over de windmolens en zijn visie op de mogelijke plannen voor een windpark bij de Goyerbrug. Hiervoor blijkt nog weinig draagvlak onder de omwonenden. De initiatiefnemer doet er ook niet veel moeite voor, zo begrepen wij.  

Cothen

Daarna op bezoek bij Ageeth Vernooij waar we in de theetuin een consumptie gebruikten en waar we ondertussen even rond konden kijken op de rommelmarkt die die dag eveneens gehouden werd. Tussen de bedrijven door hoorden we ook van Ageeth haar visie op de windmolens. 

Schalkwijk

Vervolgens over de Goyerbrug naar Schalkwijk via de Provincialeweg en de Overeindseweg en nog even gestopt bij de Brink om te kijken hoe ver het is met de restauratie van de Hervormde kerk.  Daarna terug naar Houten. 

Omdat we tijd tekort kwamen gaan we een volgende keer naar Tull en ’t Waal. 

Marian Aanen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.