13 mei 2022

CDA niet aan tafel bij onderhandeling over college

De gemeenteraadsverkiezingen liggen al weer bijna twee maanden achter ons. Al die tijd is alleen maar onderzocht welke partijen samen met elkaar in een college zouden kunnen. Dat is nu duidelijk geworden. Woensdag 11 mei starten de echte onderhandelingen. Informateur Fred Teeven gaf maandagavond 9 mei tijdens een openbare bijeenkomst in het gemeentehuis een toelichting op het proces.

Nadat de informateur half april had geconcludeerd dat er tussen winnaar ITH en de tweede partij in de raad D66 geen onoverkomelijk verschillen bestonden, sprak hij op 25 april eerst met Natuurlijk Houten en de VVD om te kijken of die vier partijen samen een college zouden kunnen vormen. Die optie bleek niet haalbaar. Natuurlijk Houten wilde dat ook de SGP mee zou doen. Vervolgens sprak de informateur een dag later met de SGP en ook met het CDA om te horen hoe die er in stonden. Daarna bleef het angstvallig stil. De radiostilte duurde tot maandag.

Wat bleek, D66 wilde niet met de SGP en Natuurlijk Houten hield vast aan de SGP, zodat er een patstelling was ontstaan. Tot vlak voor de openbare terugkoppeling in het gemeentehuis afgelopen maandag werd gepoogd toch D66 binnenboord te houden, maar tevergeefs. De informateur concludeerde daarom dat D66 niet mee zou doen met de college-onderhandelingen. Daarbij gaf ITH de doorslag. De partij had namelijk aangegeven dat als ze moesten kiezen, liever met Natuurlijk Houten dan met D66 verder te gaan.

Dat betekent dat de drie oppositiepartijen uit de vorige periode met elkaar doorgaan: ITH, Natuurlijk Houten en de SGP. Samen hebben die partijen 14 (van de 31) zetels, niet voldoende voor een meerderheid in de raad. Daar is nog een partij nodig. Dat zou het CDA kunnen zijn of de VVD. Het is de VVD geworden. ITH had een heel duidelijke voorkeur voor de VVD. Met elkaar hebben de partijen 17 zetels, een krappe meerderheid.

De Houtense traditie van een breed gedragen college wordt daarmee verlaten. Dat is een trendbreuk in de Houtense verhoudingen. Als deze vier partijen er samen uit komen krijgt Houten een college van B en W met een conservatief-rechtse signatuur.

Het CDA zit dan net als D66, GroenLinks, ChristenUnie, PvdA en HA! in de oppositiebanken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.