jan met lintje
12 maart 2021

IN MEMORIAM JAN DE JONG

Vandaag kregen wij het droevige bericht dat Jan de Jong, tot voor kort nog raadslid voor het CDA, gisteravond (11 maart) is overleden.

Op 9 februari nam hij afscheid van de Gemeenteraad van Houten. Een bijzondere dag voor hem, zijn vrouw Wanda en zijn drie zoons. Een dag ook om met  gemengde gevoelens op terug te kijken. Want, het raadswerk deed hij met ziel en zaligheid.

Jan heeft bijzonder veel betekend voor Houten en niet in de laatste plaats voor het CDA Houten, Schalkwijk, Tull en ’t Waal en ’t Goy. Een betrokken mens, met oog en oor voor de samenleving. Een echt mensenmens. Altijd op zoek naar mogelijkheden, doorvragen en doorpraten om tot oplossingen te komen. Het ging hem om de middenweg en verbinding met inwoners, ondernemers, agrariërs, coalitie en oppositie. Jan stond pal voor de mensen die kwetsbaar zijn en een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dat was Jan ten voeten uit.

Jan deed zijn intrede in de politieke arena als raadslid op 25 september 2012 en bleef dat tot afgelopen week 9 maart 2021. Toen gaf hij officieel zijn raadszetel door. Jan had het CDA ten volle in zijn hart gesloten. Zijn interesse en deskundigheid lagen op het terrein van: financiën, economie, het buitengebied, onderwijs en regiozaken. Altijd was hij actief en volop betrokken. Van zijn hand kwam ook de Motiemarkt als onderdeel van zijn zoektocht naar democratische vernieuwing.

Daarnaast was Jan altijd druk met vrijwilligerswerk, van huis uit met de paplepel ingegoten: ‘Je bent niet alleen op de wereld, heb iets over voor de ander’. Zo was Jan van 2008 tot 2014 voorzitter van de Winkeliersvereniging Het Rond, was hij voorzitter van de Wereldwinkel en bestuurder en voorganger in de Katholieke Kerk. Voor deze enorme sociale en maatschappelijke betrokkenheid werd Jan in 2014 Koninklijk onderscheiden.

Jan kreeg op 7 oktober 2020 een slechte boodschap te verwerken: hij was ongeneeslijk ziek in een vergevorderd stadium. Jan, realist en dankbaar mens als hij was zei daarop: Ik heb een prachtig leven gehad. Ik kan hier niet van weglopen en ga van het aardse leven naar het hemelse. In een rotsvast vertrouwen op God.

Nu moeten wij definitief afscheid van een markante persoonlijkheid. Het CDA is Jan veel dank verschuldigd. Wij wensen Wanda en de kinderen veel sterkte en kracht toe in deze moeilijke tijd.

Namens fractie, bestuur en wethouder van CDA Houten,

Cora Gerritsen, fractievoorzitter
Kees van Dalen, wethouder
Harry Blume, interim-voorzitter

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.