491207772
19 december 2017

Inbreng Begroting 2018

Beschouwing Erik Jan Visser bij behandeling Begroting 2018

Wat het CDA betreft bespreken we hier vanavond een huzarenstukje. Want we hebben toch het maar gepresteerd om weer een structureel sluitende begroting te kunnen presenteren. Deze coalitie van CDA, D66, VVD en PvdA heeft in de afgelopen periode, maar ook in de periode hiervoor - want dat was dezelfde coalitie - dat met elkaar gedaan. Toen we met elkaar aan de slag gingen zaten we volop in de economische crisis en moest er heel veel gebeuren. In de afgelopen 8 jaar hebben we 14 miljoen weten te bezuinigen en gewerkt naar een structureel sluitende begroting. En die is er nu!

Dat is een geweldige resultaat. Daarvoor hebben we pijnlijke maatregelen niet geschroomd, ondanks dat de oppositie ons daar regelmatig zwaar over heeft bekritiseerd. We hebben voortdurend vertrouwen gehad in de kracht van de samenleving en in de kracht van de markt en kijk nou toch eens aan …... we zijn financieel gezond en Houten is nog steeds een plaats waar  mensen het fijn vinden om te wonen, hoog opgeven over de kwaliteit en we binnenkort zelfs weer een zwembad hebben met  een buitenbad dat weer gewoon open gaat.

Dat laatste is een mooi voorbeeld: we zijn niet gezwicht voor de druk van oppositiepartijen en mensen die zeiden dat we als gemeente er gewoon wat extra geld bij moesten doen. “Nee”  hebben we gezegd “we gaan aanbesteden en dan zal blijken wat er wel en niet kan”.

Door bij allerlei keuzes te vertrouwen op de kracht van de markt en vooral ook van de samenleving, hebben we nu een structureel sluitende begroting.

Niet alleen inhoudelijk, maar ook in de presentatievorm zijn er enorme stappen gezet. Dit keer was er al een digitale versie en ook een prachtige infographic die aan de inwoners beschikbaar is gesteld via het Groentje. Het kan nog beter, maar er zijn mooie stappen gezet door de medewerkers die er aan hebben gewerkt. Wij zijn hen daar dankbaar voor.

In de kantlijn van de begroting heb ik er behoefte aan om nog een paar zaken te benoemen.

Allereerst onze reservepositie. De wethouder heeft aangegeven dat het minimale niveau van de reserve € 21,8 miljoen dient te zijn. Dat is 20% van de omvang van de begroting in het afgelopen jaar. Het CDA is van mening dat de minimale omvang van onze reservepot niet 20% van de begroting van 2017 moet zijn, maar steeds opnieuw moet worden gerelateerd aan de omvang van de begroting in de komende jaren. Als de begroting groeit, dan moet ook de reservepot groeien en als de begroting krimpt, dan kan ook de reserve krimpen. Het CDA kan zich voor dit moment echter vinden in het voornemen van het college om deze discussie onderdeel uit te laten maken van het overdrachtsdocument naar de nieuwe raadsperiode. Daardoor kan de nieuwe raad zich over dit vraagstuk buigen en daar heldere afspraken over maken.

De 2e kanttekening betreft de Jeugdzorg.  In juni hebben we een collegebrief gehad, waarin werd aangegeven dat er voor 2017 tot en met 2019 nog sprake zou zijn van flinke tekorten, die voor een deel zouden worden opgevangen vanuit de bestemmingsreserve Transities in samenhang en daarnaast door bezuiniging op de uitvoering. Onlangs heeft het college aangegeven dat ook bij de verzelfstandiging van het Sociaal Team een beroep wordt gedaan op dezelfde bestemmingsreserve. Het CDA vraagt zich daarom af hoe het staat met de uitputting van deze bestemmingsreserve en daarnaast of er al zicht is op de bezuinigingen die van binnenuit moeten plaatsvinden. Goede jeugdzorg is essentieel en daar mag wat het CDA betreft dan ook geen financieel probleem ontstaan.  

Mijn 3e kanttekening gaat over Veiligheid. Het CDA vindt Veiligheid een groot goed en in Houten hebben we het helemaal niet slecht voor mekaar. We begrijpen daarnaast dat we niet de hele wereld kunnen buitensluiten, dus helaas gebeuren er ook op ons grondgebied dingen die we liever niet zouden willen. Maar op het moment dat we ons veilig wanen en er blijkt dat Michael P de moordenaar van Anne Faber – waarvan we toch met z'n allen in Nederland van vinden dat hij eigenlijk gewoon vast had moeten zitten - 's avonds hier vrij rondloopt en op scootertje door Houten heen kan rijden, dan raken de Houtense inwoners daarover bezorgd. Wij begrijpen dat en zijn daarover ook aangesproken vanuit onze eigen achterban,

Wij willen daarom graag van de portefeuillehouder weten wat hij kan doen om te voorkomen dat dit in de toekomst nog een keer gebeurd.

Tenslotte de mening van het CDA over de bestemming van de €100.000 die door de raad mag worden verdeeld. Het CDA wil graag dat het geld wordt besteed aan zo concreet mogelijk plannen, die bij voorkeur een soort vliegwieleffect hebben. Wij denken daarbij vooral aan voorstellen die een duidelijke relatie hebben met de kwaliteit van onze samenleving en  zelfredzaamheid. Een duidelijk voorbeeld daarvan is de aanschaf van een tweede golfkar. Daarmee kan het kleinschalig vervoer binnen de rondweg – dat zo belangrijk blijkt voor ouderen en minder-validen - verder worden uitgebreid. Wij zijn daarom mede-indiener van het voorstel om hier € 30.000 voor uit te trekken.

Ik ben aan het eind van mijn betoog. Voor het geval het nog  niet duidelijk mocht zijn … het CDA zal van harte akkoord gaan met deze begroting en ziet onze Houtense toekomst met vertrouwen tegemoet.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.