12 november 2020

Marian Aanen verlaat Houtense CDA fractie

Met het volgende bericht heeft het Bestuur van de Houtense CDA afdeling gisteren bekend gemaakt dat Marian Aanen de Houtense CDA fractie verlaat en verder zal gaan als eenmansfractie.

Intensieve gesprekken binnen de fractie hebben helaas niet tot een andere conclusie geleid. De inhoudelijke en procesmatige visie van de fractie op de Ruimtelijke Koers 2040 waren voor Marian onoverbrugbaar en heeft haar doen besluiten de fractie te verlaten. De fractie betreurt deze gang van zaken, temeer daar Marian binnen de fractie alle gelegenheid is geboden om bij de uiteindelijke besluitvorming een ander standpunt in te nemen. De CDA fractie heeft zich in tegenstelling tot Marian niet uitgesproken tégen de Ruimtelijke Koers, zoals deze nu voorligt, maar denkt daar anders over en bepaalt haar definitieve stellingname pas ná de RTG’s (rondetafelgesprekken) met inwoners en organisaties.

Nadere reactie van de CDA Fractie

(Willy Boersma, Jan de Jong, Robert Pelleboer, Cora Gerritsen)

Dit bericht met deze boodschap is bijzonder spijtig. Het opstappen van Marian Aanen was wat betreft het CDA bestuur en de fractie niet nodig geweest en zeker niet waar we op aangestuurd hebben. Juist het tegendeel. Marian Aanen kon gewoon in onze fractie blijven en haar mening laten horen, zoals altijd. Want, zoveel mensen, zoveel meningen..... Juist in een raadsfractie is ieders mening en inbreng van belang en verrijkend voor de oordeelsvorming en besluitvorming. Daar is binnen het CDA altijd veel ruimte voor. Die is elk raadslid en ook Marian Aanen altijd gegeven.

Het was duidelijk en stond al enige tijd vast, dat Marian tégen de huidige Ruimtelijke Koers is en dat voor ons, de andere vier leden in de fractie, geldt dat we vooralsnog uitgaan van ‘Ja, mits....’ en ons uiteindelijke oordeel over de Ruimtelijke Koers 2020-2040 opschorten tot na de RTG’s (rondetafelgesprekken) met inwoners en organisaties. We kunnen op die wijze ook invloed blijven houden op de uiteindelijke besluitvorming o.a. middels overleg met het college en evt. in te dienen moties en amendementen.

Ondanks het feit dat we afspraken dat Marian tegen de Ruimtelijke Koers zou kunnen stemmen, bleef onze samenwerking op dit onderwerp moeizaam gaan. We vroegen Marian ook onze inzichten te respecteren en ruimte te geven, maar dat bleek elke keer moeilijk en een patstelling op te leveren. Bijvoorbeeld of we middels een reeds opgestelde open brief zouden reageren op de stellingen in de Petitie. We hebben het uiteindelijk niet in het openbaar gedaan, maar via een gesprek met oud CDA-lid Rino Jonkers.

Ook Marian ging de laatste week inzien, dat we zo niet verder konden, omdat wij ons als overige fractieleden zeer geremd voelden in onze handelingsvrijheid en oordeelsvorming. Daarover hebben we recent met elkaar gesproken en dat heeft Marian doen besluiten uit de CDA fractie te stappen en alleen verder te gaan.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.