23 november 2020

Henk Baas, ons oudste CDA-lid overleden

103 was wel genoeg. Het had ook wel met wat minder gekund. Dat vond hij al jaren. Toch heeft hij de respectabele leeftijd van 103 jaar bereikt. Altijd waren er weer gebeurtenissen om naartoe te leven. Zijn 100e verjaardag, de geboorte van een achterkleinkind, de TV-uitzendingen met Ivo Niehe of Gordon.

Het christelijk-sociaal gedachtegoed was hem als op het lijf geschreven. Met 17 jaar werd hij de penningmeester van een Schalkwijkse voetbalvereniging. Een paar jaar later leider van de “Jonge Wacht”, een soort katholieke scouting van voor de oorlog. Een kapelaan zag wel wat in hem en stuurde hem naar allerlei cursussen. De competenties die hij daarbij verzamelde, stelden hem later in de gelegenheid het tot directeur van de Rabobank Schalkwijk te schoppen.

Tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen voor de toen nog zelfstandige gemeente Schalkwijk, bemachtigde hij een raadszetel (één van de zeven). Om zijn schoonvader niet in de problemen te brengen, liet hij de raadszetel aan zich voorbij gaan (schoonvader en schoonzoon mochten niet beiden in dezelfde gemeenteraad zitten). Zo kwam er een extra arbeider in de Raad. Dat was het vooropgezette plan van de KVP. Hoe houd je iedereen tevreden, zo ging dat toen!

Aan de ontwikkelingen binnen de katholieke cultuur heeft hij enthousiast deelgenomen. Van Kromstaf tot 8 mei Beweging. Van Maasbode tot Volkskrant. Van Gregoriaans en doordeweeks naar de Mis naar Huub Oosterhuis en kerken in een basisgemeente.

Het is mooi en rijk geweest!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.