19 december 2017

Zonnevelden

Deze gemeente heeft hoge ambities voor een duurzame toekomst en daarbij heeft ze het CDA aan haar zijde! Er moet veel gebeuren om de trein van klimaatverandering tot een halt te brengen, en ook lokaal, hier in Houten, moeten we onze verantwoordelijkheid voor onszelf en toekomstige generaties nemen. We zijn daarom ook erg tevreden met het voorliggende raadsvoorstel en de ambities die erin zitten, om echt werk te maken van zonne-energie.

Maar, of het nu gaat om zonnevelden, windmolens of kolencentrales: ze moeten altijd ergens een plek krijgen. En in het voorliggende geval zal dat toch vaak in het buitengebied zijn. Een buitengebied waar we als CDA erg trots op zijn. Het Eiland van Schalkwijk, de parel van het Krommerijngebied met haar prachtige plekken aan de Lek. De vitale landbouw met de mooie weilanden en uiterwaarden waar dieren grazen, maar zeker ook de boomgaarden in ’t Goy die in de lente prachtig in bloei staan. Voorzitter, Raad, we hebben een prachtig buitengebied met een zeer vitale landbouwsector. Het CDA is daar trots op!

En nogmaals voorzitter, het CDA is voorstander van de ambities uit het raadsvoorstel, maar kan het niet laten gebeuren dat we pas gaan evalueren wanneer er al 100 hectare aan zonnevelden gerealiseerd is. Wanneer het daadwerkelijk storm loopt aan initiatiefnemers die hun landbouwgrond willen omzetten naar zonnevelden, dan moeten we eerder de vinger aan de pols leggen. We weten immers nog niet wat de impact van zonnevelden is op de biodiversiteit, het landschap, de bodem en de landbouw. En hoe voorkomen we dat door het uitnodigen van initiatiefnemers niet ons mooie buitengebied verrommelt?

Het CDA dient daarom een motie in, die oproept om na de realisatie van 3 zonnevelden al te gaan evalueren. Mocht dat moment vóór 1 januari 2020 al zijn aangebroken. Sowieso gaan we natuurlijk, het raadsvoorstel volgend, evalueren na 1 januari 2020.

Voorzitter, als laatste punt zijn we benieuwd hoe dit gezien moet worden in het kader van een ruimtelijke structuurvisie voor het Krommerijngebied. Is hierin afgestemd met de omliggende gemeentes? Immers, je gaat toch niet een gemeenschappelijke structuurvisie afstemmen met elkaar, om dan vervolgens in je eentje allerlei nieuwe plannen te bedenken.

Voorzitter, ik kan het niet genoeg benadrukken dat het CDA voorstander is van stevige duurzaamheidsambities, ook als het gaat om de mogelijkheid om 100 hectare aan zonnevelden te creëren. Maar het CDA laat het niet gebeuren dat dit vitale buitengebied, trekker in de regio, onder onze neus verrommelt.

Robert Pelleboer

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.