Joost Uytewaal (16)

Kandidaat Provinciale Staten

Mijn naam is Joost Uytewaal en ik heb me vanuit Houten kandidaat gesteld voor de Provinciale Staten. Als civiel -en fiscaal jurist ben ik jarenlang werkzaam geweest als adviseur voor ondernemers in het MKB en de Zorgsector.  Op dit moment ben ik ongeveer vijf jaar Voorzitter van MKB Nederland, Regio Midden. Vanuit die rol zie ik dat er veel op de provincie afkomt: Een grote opdracht om woningen te bouwen, de wegen en verbindingen aan te passen en de werkgelegenheid in de pas te laten lopen. 

Houten ligt zeer dicht bij de stad Utrecht en de grote verkeersknooppunten. De grote veranderingen van de komende jaren zullen met name in en vanuit het centrum van de provincie bewegen. Veel meer dan bijvoorbeeld de landelijk ingerichte periferie van de provincie. Daarom moet Houten ervoor zorgen dat het gehoord wordt en de belangen vertegenwoordigd. 

Een belangrijk thema naast bouwen, mobiliteit en werkgelegenheid is de leefbaarheid. Hoe houden we deze op orde? Leefbaarheid verdraagt zich niet met nieuwe ‘slaapwijken’ en ook niet met dorpen zonder school, winkel en werk. Sociale samenhang moet juist worden versterkt. Dat is pas groei! 

Daarnaast heeft het Utrecht Sciencefiction Park (“De Uithof”) geweldige kansen in de brede zin van het woord, ook voor de regio. Als er inderdaad een Regionaal Ontwikkelingsfonds komt, is dit een uitstekende steun in de rug. Denk hierbij ook aan het verbinden van de mensen met “een afstand tot de arbeidsmarkt” en het verbeteren van de aansluiting tussen met name praktisch opgeleide mensen en de arbeidsmarkt, waaraan de komende jaren veel behoefte aan is. En dat alles met ‘duurzaamheid’, nadrukkelijk in het vizier. Duurzaamheid in de zin van houdbaar, ook op lange termijn. Energie is daarbij momenteel een belangrijke component. 

Vanuit mijn expertise op deze gebieden en persoonlijke motivatie zet ik me graag in om mee te denken hoe het in de provincie en Houten en de Krommerijnstreek in het bijzonder verder gaat. Er staat veel te gebeuren en ik ben gemotiveerd daaraan vanuit een sterk midden aan mee te bouwen. Luisteren naar links en naar rechts en bezien of het lukt om tegenstellingen te overbruggen. Gemotiveerd, maar ook realistisch blijvend, om kansen voor mensen zo goed mogelijk te realiseren.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.