25 augustus 2022

Henriëtte van Ruitenbeek over 'Zorgen in een mooi land'

,,Het is een wonder hoe goed alles op elkaar is afgestemd in Nederland. Of was, moet je steeds vaker zeggen. ‘Polderen’ is een vies woord geworden en het kabinet denkt met daadkracht en veel geld de problemen op te kunnen lossen. Maar de praktijk is veel ingewikkelder dan wat de jongelui in Den Haag denken te weten. Daardoor stapelen de crises zich op en de ministers zaten uitgeput op hun vakantieadressen.”

,,Ondertussen zijn de energieprijzen in Nederland de hoogste van de EU, wordt het stikstofprobleem over de schutting van de boeren gegooid en overvalt het COA kleine woonkernen met veel te grote AZC’s. Waar je ook kijkt, mensen voelen zich overvallen, onwelkom en onzeker. Dat polderen was zo slecht nog niet. We hebben elkaars kennis, enthousiasme en medewerking nodig. Daar willen we als CDA in Leusden, Achterveld en Stoutenburg voor staan. We zijn samen verantwoordelijk voor onze mooie gemeente.”

SOCIAAL DOMEIN  ,,Binnen onze fractie heeft het sociaal domein mijn volle aandacht. Ik hoor graag van u waar u ziet dat het beter kan en moet. Zo hebben we het terecht veel over de jeugd die geleden heeft onder de corona-crisis. Maar hoe gaat het met de ouderen, de langdurig zieken en mensen met een beperking in uw nabijheid? Aandacht hebben voor elkaar is vooral in deze tijd van groot belang.”

,,Nu kom ik zelf uit de gezondheidszorg en door de jaren heen heb ik veel veranderingen meegemaakt. Het is goed om te beseffen dat je de zorg op verschillende manieren kunt organiseren en dat we ons steeds moeten blijven aanpassen aan veranderende situaties. Momenteel hebben we een groot personeelstekort, vooral binnen het sociaal domein. We hadden immers al te weinig handen aan het bed en vervolgens hebben mensen extra hard moeten werken in de corona-crisis. Het ziekteverzuim is hoog en sommige mensen trekken het niet meer. Dat geeft grote zorgen. Worden we straks niet meer efficiënt geholpen?”

KANSEN  ,,Maar dat betekent ook dat er kansen liggen. Mijn kleindochter is net afgestudeerd als verpleegkundige. Super trots ben ik natuurlijk. Haar werd gelijk een baan aangeboden. Denkt u ook eens aan werken in in de zorg: je geeft veel van jezelf maar krijgt er ook weer zo veel voor terug. Er is veel behoefte aan herintreders en mensen die zich willen laten omscholen. Daarnaast moeten we aandacht houden voor de vrijwilligers en mantelzorgers. Wordt iedereen gezien?”

ONTMOETEN  ,,In Leusden wordt er binnen het sociaal domein veel goeds gedaan, maar we kunnen niet alles en moeten soms lastige keuzes maken. De politiek moet samenwerken met de mensen uit de praktijk, de mantelzorgers en de zorgbehoevenden. Graag wil ik u ontmoeten of uw instellingen bezoeken. Geef uw ervaringen door aan uw volksvertegenwoordigers in de gemeenteraad. Dat helpt ons en zo kunnen wij in de gemeenteraad u weer beter helpen.”

Henriëtte van Ruitenbeek, CDA raadslid, [email protected]

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.