12 november 2018

Maidenspeech Hilde van den Heuvel

Last but not least. Save the best for last, de laatste zullen de eersten zijn, wie het laatst lacht lacht het best….
Als laatste van de nieuwe raadsleden is het nu ook aan mij om een maidenspeech te houden.

Een maidenspeech is het moment om jezelf te laten zien, waar je vandaan komt, waar je voor staat en voor wil gaan komende 4 jaar. Ondertussen zijn we al een paar maanden onderweg als nieuwe raad en hebben we elkaar al aardig leren kennen.  Als nieuw raadslid doe je alles voor de eerste keer, is het zoeken, vragen, fouten maken, leren, doorgaan en heel veel stukken lezen.

De laatste tijd krijg ik uit mijn omgeving regelmatig de vraag ‘en hoe is het nu als raadslid?’. En eerlijk, als ik antwoord moet geven op de vraag hoe het nu is als raadslid, dan vind ik het nog best wel lastig. Omdat ik nog erg zoekende ben naar mijn eigen rol en invulling en het zijn van raadslid naast al je andere rollen zoals in mijn geval bijvoorbeeld partner zijn van Bart, moeder van Emma en Lucas en ondernemer en nog vele andere rollen. Balans is in deze, en ik denk voor velen van ons, wel een gevleugelde uitspraak en tegelijkertijd een lastige zoektocht.

Afgelopen herfstvakantie heb ik dus mijzelf weer eens even onder de loep genomen, gespiegeld zou je kunnen zeggen. Mijn kwaliteiten, kernwaarden en karaktereigenschappen tegen het daglicht gehouden zoals ik functioneer als mens, als ondernemer en nu dan ook in mijn rol als raadslid. In mijn werk word ik erg gelukkig van de afwisseling die ik heb gecreëerd door het soort werk wat ik verricht. De snelheid waarmee ik zaken kan regelen ivm de korte lijntjes die ik heb mijn klanten en de basis van vertrouwen wat er is. Ik zorg graag voor de mensen om mij heen en breng  waar ik kan mensen samen. Dat kan ik alleen wanneer er een oprechte connectie is en wederzijds respect voorop staat. Door goed te luisteren en kijken, mensen verder helpen waar mogelijk en nodig. Ik maak graag stappen vooruit, ben niet van het oeverloze, het moet ergens toe leiden. Dat in een nutshell over mij als persoon en hoe ik in het leven sta.

Dit alles zal ik ook zeker in mijn rol als raadslid inzetten. Hoe? Dat is nog even een zoektocht en dan met name vanwege de politieke omgeving en de mores die daar geldt. Als ondernemer kan ik iets bedenken en het regelen. Niet lullen maar poetsen zullen we maar zeggen. Er hoeven in ieder geval niet hele epistels over te worden geschreven. Als raadslid ligt dat net wat anders en zijn er net wat meer schijven waar je langs moet. Zou toch fijn zijn wanneer het allemaal wat sneller zou kunnen op z’n tijd. En wanneer de stukken om te lezen iets korter, bondiger en makkelijker leesbaar zouden zijn. Dat zou het voor veel mensen ook een stuk aantrekkelijker maken om mee te doen in de politiek.

En dat voorzitter, collega’s van de Raad zegt dus gelijk iets over mijn persoonlijke doel voor de komende 4 jaar als Raadslid. Ik ben altijd al politiek geïnteresseerd geweest. Maar omdat de taal soms zo ingewikkeld is, is het wel lastig te volgen en snappen en enthousiast geïnteresseerd te blijven. En als dat voor mij geldt, dan geldt dat voor heel veel meer mensen. En we willen juist meer mensen enthousiast maken voor de politiek, dan moeten we de mensen wel weten te raken en bereiken. Laten we dus met elkaar, dus ook het ambtelijk apparaat, kijken hoe we politieke taal kunnen ombuigen naar ‘gewone’ straattaal. We zijn hier voor de inwoners van Leusden, dan moeten we hen ook weten te bereiken en raken met ons verhaal. Ik denk dat daar nog een hoop te winnen valt. Maar daarover straks meer in mijn spiegeling….

Kortom, laten we met elkaar kijken hoe we de lijntjes kort kunnen maken/houden en de communicatie korter en bondiger kunnen krijgen om zo een goede samenwerking als raad te creëren maar ook om daarmee de brug te slaan naar alle inwoners, ondernemers en maatschappelijk instellingen van de gemeente Leusden. Door dicht bij de mensen te zijn en blijven, kunnen we een makkelijke brug slaan tussen bewoners en politiek. Daarbij moeten we duidelijk met elkaar communiceren, zonder ingewikkelde taal. Zeggen wat je doet en doen wat je zegt!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.