28 januari 2022

Nieuwe prioriteiten volgens Bas van Os

Corona, wonen en een dienstbare overheid

“In 2018 mocht ik als informateur helpen om de coalitie van CDA, VVD en GL-PvdA te smeden: 'sociaal, duurzaam en solide'. Er gaapte een gat in de zorg, ook financieel. Dat had ook goed met CU-SGP aangepakt kunnen worden, want die hadden daar hele goede ideeën voor. Maar uiteindelijk werd het GL-PvdA, omdat CDA en VVD beseften dat die impuls nodig was om echte stappen te zetten met de energietransitie."

"We wilden op tempo mee met de landelijke ontwikkelingen, zodat we tijdig de juiste oplossingen voor Leusden zouden vinden. Dat is goed gelukt, al worstelde juist onze fractie met de combinatie van urgente doelen en noodzaak van draagvlak. We nemen de zorgen van bewoners over windmolens serieus en koesteren de groene ruimte. Dat besef zie je ook terug in het nieuwe regeerakkoord: wind op zee, zon op dak en nieuwe techniek."

Twijfels

"Ik zei niet meteen 'ja', toen ik gevraagd werd voor de kieslijst. Mijn twijfels liggen vooral bij de nationale politiek, ook bij het CDA. Onze bestuurders hebben hinderlijke volksvertegenwoordigers zoals Pieter Omtzigt hard nodig, schreef ik in Trouw. Een nieuwe bestuurscultuur wordt lastig als de hoofdrolspelers in de toeslagenaffaire, de 'functie elders' en Afghanistan gewoon door blijven regeren. Ik had liever een minderheidskabinet gezien van VVD en D66 met een sterke kamer. En ik maak mij zorgen over de polarisatie in het coronadebat, vertelde ik in het Zincafé Leusden. Maar het CDA is in Leusden, Achterveld en Stoutenburg ook een lokale partij. De lijnen tussen wethouders en inwoners zijn kort en in de gemeenteraad wordt goed samengewerkt."

Nieuwe prioriteiten

Naast het helpen van de burgers met de energietransitie zie ik drie nieuwe prioriteiten: leven met corona, betaalbaar wonen en een dienstbare overheid. Niet alleen de zorg en het onderwijs hebben het heel zwaar gehad. Denk ook aan de sociale ontwikkeling van kongeren, eenzaamheid van alleenstaande ouderen, stress van ondernemers, verenigingen, noem maar op. We moeten weer durver samenleven, ondernemen en genieten. Daarvoor moeten we wijkenwinkelcentra, buitenruimte en activiteiten zó inrichtendat we minder last krijgen van nieuwe besmettingsgolven. Leven met corona is vooral gezond leven naar lichaam en geest." 

"Betaalbaar wonen krijg je niet door steeds meer huizen te bouwen waar steeds minder mensen in wonen. Hoe is dat duurzaam? We hebben meer creativiteit en ruimte nodig voor het aanpassen van woningen aan veranderende zorg- en woonbehoeften, meer sociale huurwoningen en 'premie A'-koopwoningen voor Leusdense jongeren en meer betaalbare alternatieven voor ouderen die willen doorstromen.

"Tenslotte die dienstbare overheid: na alle dadendrang in crisistijd is het moeilijk om weer te gaan luisteren naar burgers en daarbij de verantwoordelijkheid weer terug te leggen in de samenleving. Juist een Leusden dat dicht bij de burgers staat kan Den Haag duidelijk maken hoe nodig dat is."

Bas van Os (kandidaat-raadslid CDA)

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.