24 oktober 2021

Verkeersregels zijn er voor de veiligheid

Kortere dagen, vroeger donker, laaghangende zon, mist en regen. Kortom; oppassen geblazen in het verkeer. In de laatste raadsvergadering van 30 september is met raadsbrede steun het mobiliteitsplan ‘Leusden kijkt vooruit’ aangenomen en in daarop ook de motie om aandacht te blijven schenken aan een dekkend openbaar vervoernetwerk in de gehele gemeente. Belangrijk om hier aandacht voor te blijven vragen, zeker ook voor onze oudere inwoners

DWEILEN MET KRAAN OPEN

Eén van de zaken die wij met het mobiliteitsplan beogen, is het vergroten van de verkeersveiligheid. Nu kunnen wij als raad samen met het college en de ambtenaren nog zulke goede en mooie plannen bedenken, maar wanneer wij ons niet houden aan verkeersregels, dan hebben mooie plannen ook geen zin. Een mooi voorbeeld kregen wij als raad te zien tijdens de rondleiding door de Biezenkamp. Daar spraken we over de inrichting van de openbare ruimte, verkeersveiligheid en overlast van hangjongeren. Ter plekke zagen we gelijk hoe het staat met de verkeersveiligheid en wat als men de verkeersborden negeert. We werden bijna letterlijk van de sokken gereden. Aandachtspunt voor ons als raad en ambtenaren, maar ook aan hen die de borden niet lezen.

Ter plekke zagen we gelijk hoe het staat met de verkeersveiligheid en wat als men de verkeersborden negeert. We werden bijna letterlijk van de sokken gereden.

VERBODEN IN TE RIJDEN 

,Een ander voorbeeld. Op de foto ziet u mij staan bij een bord ‘verboden in te rijden tussen 7 en 9 uur in de ochtend’. Ze staan er aan beide kanten van de weg. Deze verkeersborden staan er al meer dan een jaar. Ze zijn geplaatst om de verkeersoverlast en de drukte tijdens de spits te ontlasten. Er fietsen rond die tijd veel kinderen op deze weg naar school. Zelf rij of fiets ik rond deze tijd elke dag naar mijn kantoor. En elke dag zie ik automobilisten de weg inrijden die niet aanwonend zijn en ook niet bij één van de aanwonende hoeven te zijn. En dit gebeurt niet alleen op de Hamersveldseweg, maar door heel Leusden waar deze borden staan.

Nu is het niet aan mij als raadslid om u te wijzen op de verkeersregels, maar als medeweggebruiker verbaas ik mij wel. Gelukkig houdt het merendeel zich wel netjes aan de regels. Maar hoe kan het dat wij onze kinderen netjes de verkeersregels aanleren, ervoor zorgen middels dit soort borden dat ze veilig naar school kunnen en er vervolgens volwassenen zijn die de regels lijken te zijn vergeten? Kleine moeite voor ons als volwassenen om ons toch gewoon aan deze verkeersregel te houden?

CAMERA’S BIEZENKAMP 

Terugkomend op ons bezoek aan de Biezenkamp. Er wordt momenteel onderzocht of er camera’s geplaatst kunnen worden om de veiligheid te vergroten. Prima plan, maar wel ook schokkend als je je bedenkt dat we met elkaar ons ook gewoon aan de afgesproken regels kunnen houden. Vinden de kinderen die ‘s ochtend op de Hamersveldseweg fietsen ook fijn. Of moeten daar nu ook camera’s geplaatst worden?

Heeft u nog suggesties of heeft u dergelijke ervaringen? Laat het mij weten.

Albert Kramer, raadslid CDA, admj.kramer@gmail.com.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.