CDA | CDA maakt kantorenbeleid slimmer en socialer

05 juni 2025 1 minuten lezen

CDA maakt kan­to­ren­be­leid slim­mer en soci­a­ler

Veel kantoren staan leeg, terwijl de woningnood groeit. Dat kan slimmer, vinden wij als CDA. Daarom zorgen we dat leegstand wordt aangepakt én dat wonen en werken vaker hand in hand gaan.

In een provincie waar ruimte schaars is en de woningnood hoog, kunnen we het ons niet veroorloven om meters leeg te laten staan. Toch kampen veel gemeenten met langdurig leegstaande kantoren, terwijl de vraag naar betaalbare woonruimte groeit. Als CDA-fractie hebben we daarom voorstellen ingediend die het ruimtelijk beleid in Utrecht scherper en maatschappelijker maken — en die woensdag 4 juni brede steun kregen in de Provinciale Staten.

Met het aangenomen amendement geven we gemeenten de opdracht om langdurig leegstaande kantoren binnen vijf jaar te herbestemmen. Geen papieren ambities, maar concreet: een jaarlijks overzicht van leegstand in samenwerking met de NV OMU, en een verplichting om hier werk van te maken. Zo voorkomen we dat gebouwen verouderen en straten verschralen, terwijl er elders in de stad mensen zoeken naar woonruimte.

Daarnaast hebben we via een motie de provincie opgeroepen om functiemenging — wonen en werken in één gebouw — actief te stimuleren, met name op locaties rond openbaar vervoer. Niet alleen door het toe te staan in bestemmingsplannen, maar ook door het mogelijk te maken met ondersteuning, beleid en waar nodig een stimuleringsfonds. De combinatie van wonen en werken onder één dak maakt buurten levendiger, zuiniger met ruimte, en aantrekkelijker voor starters en kleine ondernemers.

Projecten als Wonderwoods in Utrecht laten zien dat deze aanpak technisch én maatschappelijk werkt. Maar om er echt vaart achter te zetten, is beleid nodig dat het mogelijk maakt én stimuleert. Dat is precies wat we nu geregeld hebben.

Met deze voorstellen zorgen we ervoor dat woningbouw slimmer wordt, leegstand geen stille schadepost blijft, en onze ruimte beter wordt benut. Geen hectare erbij, maar beter gebruik van wat er al is. Dat is winst voor bewoners, ondernemers én voor de kwaliteit van onze stedelijke ruimte.

Lees
ver­der