02 augustus 2018

CDA Oudewater: zorgwekkende ontwikkeling met betrekking tot lokale journalistiek

Het CDA Oudewater maakt zich grote zorgen om de plannen van de coalitie (VVD-D66, De Onafhankelijken en CU-SGP) met betrekking tot de lokale journalistiek. De coalitie is van plan om voortaan zelf iemand in te huren die verslag doet van de Fora en de gemeenteraadsvergaderingen. Met deze plannen zet de coalitie de lokale journalisten opzij.

Wij mogen in Oudewater blij zijn met de lokale journalisten. Mensen die bereid zijn de politieke ontwikkelingen te beschrijven. En die daarbij kritiek durven leveren als er dingen niet goed gaan. Een onafhankelijke pers is essentieel voor een goed werkende democratie, ook de lokale. Journalisten mogen schrijven over wat in hun ogen fout is. Dat kan ook het oordeel van de oppositie, dus onszelf betreffen. De onafhankelijke pers monddood maken is een democratisch zwaktebod. Politieke partijen moeten niet bang zijn voor tegengeluid. Het is daarom geen goed plan om de lokale journalisten te vervangen door iemand die ingehuurd wordt door de coalitie.

Het plan moet ook nog eens betaald worden uit gemeenschapsgeld. Geld wat maar één keer uitgegeven kan worden. Het CDA Oudewater is van mening dat we dit geld beter kunnen besteden aan mantelzorgondersteuning. Of aan het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen. Of aan het onderhouden van de straten en het groen. En ga zo maar door.

Het CDA Oudewater zal zich daarom blijven verzetten tegen dit plan. Het doet lokale journalisten tekort. Het bedreigt de onafhankelijke pers. Het kost gemeenschapsgeld wat beter besteed kan worden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.