07 april 2020

Voorzitter Tergooi ziekenhuis over Corona crisis

Sinds juli 2012 is Soester Hans den Hollander bestuurder van ziekenhuis Tergooi. Eind vorig jaar maakte hij bekend dat hij medio 2020, na een periode van 8 jaar waarin onder andere de nieuwbouw van Tergooi werd opgepakt, zou terugtreden als voorzitter van de Raad van Bestuur van Tergooi, zich niet realiserend wat voor bijzondere finale hij nog zou gaan meemaken in het ziekenhuis. Hoe het Corona-virus binnen 3 maanden zijn afscheid van Tergooi in een totaal ander perspectief heeft geplaatst.

Het bestuur en de gemeenteraad van Soest-Soesterberg heeft zich door de Corona crisis net als vele andere beroepsgroepen behoorlijk moeten aanpassen. Er is een beroepsgroep die daar niet de tijd voor gekregen heeft, maar vanaf het begin meteen moest schakelen. De gezondheidszorg.

Het CDA Soest-Soesterberg heeft groot respect voor de wijze waarop de gezondheidszorg schakelt. Daarom hebben we Hans den Hollander gevraagd naar zijn ervaringen tot nu toe in de huidige Corona crisis.

-

Een voor de hand liggende vraag is of de Corona-crisis het geplande vertrek van Hans heeft veranderd? Zijn antwoord daarop is duidelijk: dat is niet het geval: op 4 juni a.s. zal hij afscheid nemen van Tergooi. Hoe dat afscheid vorm gaat krijgen is nu moeilijk te bepalen. Hans: “de komende periode is er in het ziekenhuis wel meer te doen dan mijn afscheidsbijeenkomst voor te bereiden. Bovendien is het nog maar de vraag of er begin juni al weer bijeenkomsten voor een groter publiek georganiseerd mogen worden. Mogelijk dat het afscheid ook langs digitale weg kan worden georganiseerd, dat zien we nog wel; er zijn nu belangrijker dingen te doen”.

Dat het afscheid van Tergooi gewoon door gaat heeft ook te maken met het feit dat Hans andere activiteiten gaat oppakken. Onlangs is hij bijvoorbeeld benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht van stichting De Opbouw, waar o.a. de in Soest bekende zorginstelling Lyvore deel van uitmaakt. Daarnaast is hij nog in gesprek met een aantal andere organisaties voor het vervullen van een bestuurlijke of toezichthoudende functie; het is zeker niet zijn bedoeling om vanaf komende zomer achter de geraniums te gaan zitten.

Maar voorlopig is hij dagelijks in de weer met de Corona crisis. Binnen Tergooi is vrij snel na het uitbreken van de crisis besloten om alle niet-spoedeisende zorg af te schalen, om daarmee ruimte maken voor de opvang van de Corona-patienten. Net als nagenoeg alle andere ziekenhuizen overigens. Tergooi wordt voor de acute zorg gerekend tot de regio Amsterdam; met alle ziekenhuizen uit deze regio vindt dagelijkse afstemming plaats om de opvang van Corona-patiënten te coördineren en elkaar zo nodig te helpen. Dat speelt bijvoorbeeld op het gebied van de beschikbaarheid van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals mondmaskers, isolatiejassen en handschoenen. Maar ook als het gaat om elkaar te helpen bij het opnemen van patiënten op de Intensive Care, waarvan de capaciteit schaars is.

"Het zou mij niet verbazen als we na deze crisis op een heel andere manier gaan werken in de zorg"

Hans is onder de indruk van de samenwerking met de collega-ziekenhuizen: “de solidariteit tussen ziekenhuizen is groot, samenwerking staat in het belang van de patiënt op de eerste plaats. Het zou mij niet verbazen als we ná deze crisis op een heel andere manier gaan werken in de zorg: veel meer samen, met minder stroperige besluitvorming. De huidige situatie geeft aan dat dat allemaal best kan”. Voor de medewerkers in Tergooi is het al met al ook een bijzonder voorjaar. Niet alleen voor de dokters en verpleegkundigen, al merken die er het meeste van. Maar ook mensen van het facilitair bedrijf en bijvoorbeeld de schoonmakers hebben de afgelopen periode extra moeten aanpakken. Best spannend, ook al omdat niemand kan voorspellen hoe lang deze situatie nog blijft.

"We hebben geen idee wat ons nog te wachten staat"

"Never waste a good crisis”, of in goed Nederlands: zorg dat je iets leert van een crisis. Valt er al iets te leren van de Corona crisis? Hans is daar voorlopig voorzichtig in. “We hebben geen idee wat ons mogelijk nog te wachten staat. Net zoals we 3 maanden geleden niet hebben voorzien in welke situatie we nu terecht zijn gekomen, kunnen we nu moeilijk voorspellen hoe we er rond de zomer voor staan. Mijn persoonlijke leerpunt is dat de maakbaarheid van onze samenleving toch veel minder groot is dan we misschien vaak gedacht hebben. Dat zou ons best wat bescheidener mogen maken. Tegelijkertijd ben ik wel erg blij dat we - als het er op aan komt - veel gemeenschapszin kunnen ontwikkelen. Dat houdt de maatschappij draaiend in moeilijke tijden! Het belang van een goede gezondheidszorg is met de Corona crisis maar weer eens aangetoond; ik ben er trots dat ik als ziekenhuisbestuurder hier mijn steentje aan mag bijdragen".

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.