Huizen bouwen

Wij zorgen dat bij iedere stad en elk dorp betaalbare huizen worden gebouwd.

Onze visie

Het woningtekort in ons land is nijpend, ook in de provincie Utrecht. De gevolgen hiervan raken de meer kwetsbaren. Jongeren, senioren, gezinnen in scheiding en statushouders vinden lastig een passende woning. Ook inwoners met een kleine portemonnee lopen een grotere kans in de knel te raken. Ons streven is om lijn met de plannen en afspraken die er in de provincie zijn gemaakt, meer dan 80.000 huizen te bouwen tot 2030.

Tegelijkertijd moeten we in onze provincie met schaarse ruimte verstandig omgaan. Woningbouw moet in balans zijn met lokale voorzieningen, landbouw, groen, mobiliteit en energievoorzieningen. Met oog voor wat lokaal nodig en wenselijk is. Per regio maken we daarom afspraken met gemeenten over aantallen en type woningen. Met overheden, woningbouwcorporaties, ontwikkelaars en particulier initiatief werken we zo aan huisvesting voor iedereen.

Wat gaan we doen?

  • Iedere dorp en elke stad krijgt de mogelijkheid voor kleinschalige groei tot 2030. Om gemeenschappen vitaal te houden en om te kunnen voldoen aan de woningbehoefte is nieuwbouw niet alleen mogelijk binnen kernen en kernranden, maar heeft het CDA ook een positieve grondhouden tegenover gemeenten die buiten de rode contouren bouwlocaties wensen. De inzet van het CDA in de afgelopen jaren zetten we hierop onverminderd voort.
  • Voor dorpen en wijken zijn vitale middenstand zoals supermarkt, bakker, groenteboer, pinautomaat en postkantoor belangrijk, net als ontmoetingsplaatsen. Met woningbouw in dorpen en wijken versterken we het draagvlak voor deze voorzieningen.
  • We zetten in op enkele grootschalige woningbouwontwikkelingen bij stedelijke gebieden die goede aansluiting hebben op openbaar vervoer, wegennet en energienet.
  • We zetten in op de bouw van betaalbare huur- en koopwoningen (met een max. van 405.000 euro conform de Nationale Hypotheekgarantie).
  • We bouwen duurzame kwaliteitswoningen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.