24 november 2019

CDA motie: "Lachgas is geen lachertje" unaniem aangenomen in de raad

bron foto: NOS
De motie: "lachgas is geen lachertje" is unaniem aangenomen door de gemeenteraad van Stichtse Vecht. De motie is een initiatief van de fractie va het CDA. 

Alle fracties waren ervan doordrongen dat je als politiek en gemeente ook een signaal moet afgeven tegen het gebruik van lachgas, dat voor zoveel problemen zorgt. 'Het Trimbos-insituut concludeert dat het recreatief gebruik van lachgas verscheidenen gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Het Trimbos-instituut concludeert tevens dat de gemakkelijke beschikbaarheid van lachgas een belangrijke factor is in de populariteit onder jongeren en dat het lachgasgebruik zich vooral concentreert onder jongeren en jongvolwassenen (89% van de gebruikers is tussen de 15-29 jaar). Lege lachgaspatronen leiden tot vervuiling van de openbare ruimte en derhalve tot overlast', zo was de onderbouwing van CDA-raadslid Sarah van Lindenberg-Hess in de gemeenteraadsvergadering. En daar was iedereen het mee eens, al werd nog wel verschillend gedacht over de juiste aanpak en benadering. Het college moet nu onderzoeken hoe erg het is en eventueel de APV aanpassen om het gebruik tegen te gaan. Ook kan het college via de vergunning evenementen aanwijzen, waar het gebruik van lachgas wordt verboden en dan kan er ook gehandhaafd worden. Lachgas komt in hetzelfde rijtje als drugs, roken en drank als het gaat om voorlichting aan jongeren over de gevaren van het gebruik. 

Stichtse Vecht sluit zich ook aan bij de landelijke lobby en zegt te pleiten voor meer mogelijkheden om de verkoop en het gebruik van lachgas wettelijk gezien aan banden te kunnen leggen. 

bron tekst: VAR nieuwsblad

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.