05 februari 2018

CDA steunt aankoop pand Pauw bedrijven

De CDA fractie heeft er lang voor gestreden om de samenwerking met andere gemeenten in de Pauw bedrijven in stand te houden. Dat is helaas niet gelukt, omdat de andere gemeenten Pauw wilden opheffen. De gemeente heeft vorig jaar dan ook - tegen de wens van het CDA in - besloten om te stoppen met de uitvoering door Pauw bedrijven en een eigen werkbedrijf op te zetten. Een van de zorgen die het CDA had, is dat huidige WSW-ers die bij Pauw werken, ergens anders zouden moeten gaan werken. Om dit te voorkomen, heeft het college van B&W voorgesteld om het pand van Pauw bedrijven te kopen. Op 30 januari heeft de raad dit voorstel met ondersteuning van het CDA aangenomen. Voor de CDA fractie staat voorop dat de werknemers bij de Pauw bedrijven aan het werk moeten blijven. Voor het CDA was dit een harde eis. In dat licht keuze is de keuze voor aankoop van het gebouw van Pauw bedrijven in Breukelen te verantwoorden volgens het CDA. Hiermee kunnen we een bredere doelgroep bedienen dan alleen de sociale werkplaats doelgroep. Zo kan de gemeente meer mensen aan het werk helpen, trainen en een zinvolle dagbesteding bieden. In het werkbedrijf kunnen mensen zonder werk weer op gang komen en begeleid worden naar een toekomstige baan.

Kosten

Het pand ​van Pauw bedrijven is groot ​en in de commissievergadering heeft de CDA fractie dan ook gepleit om het gebouw ook onder te verhuren. De wethouder heeft aangegeven dat hij dit inderdaad van plan is. Het pand huren was ook een mogelijkheid, maar de wethouder rekende in de vergadering voor dat dit 40.000 euro per jaar meer kost en aan het einde van de looptijd nog 1 miljoen aan afschrijving.

Raadslid Klaas Overbeek: "De CDA fractie is blij dat door deze aankoop de mensen van Pauw aan het werk kunnen blijven op hun huidige locatie in Breukelen. En dat ook een nieuwe doelgroep van mensen die een leer/werkplaats nodig hebben, straks in het nieuwe werkbedrijf terecht kunnen. De CDA fractie is altijd wel kritisch geweest op de nieuwe plannen omdat volgens ons 60 jaar expertise verloren gaat en we nu per gemeente opnieuw het wiel gaan uitvinden. We zullen de verdere uitwerking dan ook nauwlettend volgen. Dat betekent dat we voorstellen gaan doen voor verbetering daar waar de uitwerking negatief uitpakt voor de huidige werknemers van Pauw of voor de nieuwe doelgroep. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.