30 juni 2016

Extra inzet gemeente voor MBO-stages

Na een oproep van CDA Utrecht gaat de wethouder werk maken van MBO-stages. De fractie maakt zich zorgen over MBO-ers die moeilijk aan een stageplek komen en vroeg om een gemeentelijke aanpak. Jongeren die geen stageplek kunnen bemachtigen, lopen studievertraging op of vallen zelfs uit.

Meer MBO’ers aan een stageplaats

De CDA fractie vroeg vandaag aan het college om actief een bijdrage te leveren aan stagebemiddeling tussen MBO-scholen en bedrijven. De wethouder heeft toegezegd om komend najaar een voorstel te presenteren. Het CDA krijgt veel berichten van MBO-jongeren die problemen ondervinden bij het vinden van een stageplek. Aan de andere kant zijn er veel ondernemers die wel stagiairs willen, maar die het niet lukt om verbinding te leggen.

Sander van Waveren (fractievoorzitter CDA): ‘Wie het niet lukt een stageplek te bemachtigen, krijg een deuk in het zelfvertrouwen, terwijl we juist willen dat deze jongeren aan de slag gaan. Het CDA is blij dat het college een hand wil uitsteken en met een plan komt. We moeten voorkomen dat deze jongeren op straat belanden.’

Discriminatie bestrijden

Veel van de MBO-jongeren die moeilijk aan een stageplek komen, hebben een allochtone achtergrond. Het CDA vindt het zeer kwalijk dat er sprake  is van arbeidsdiscriminatie. Alle reden voor de gemeente om actief in te zetten op stagebemiddeling.

Sander van Waveren: ‘Met een effectieve aanpak zowel discriminatie, schooluitval en studievertraging aanpakken.’

Bemiddeling tussen onderwijs en ondernemers

Het is voor ondernemers soms lastig, omdat de aanmeldingen van MBO-stagairs onregelmatig zijn. Soms hebben ze tientallen en soms geen enkele sollicitant. Het CDA ziet voor de gemeente een rol weggelegd om hier de bemiddeling en de begeleiding te verbeteren.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.